romer och grundskoleutbildning

Skriftlig fråga 2000/01:1269 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Besvarad
2001-05-23
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1269

av Ragnwi Marcelind (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om romer och grundskoleutbildning

Den romska kulturen omfattar små grupper av människor spridda över hela världen. I Sverige har romer bott under olika perioder sedan 1500-talet och är i dag en av de större minoriteterna i landet. Knappast något annat folk har utsatts för sådan förföljelse som romerna. Trots att man i dag försäkrar att denna grupp inte ska diskrimineras utsätts de dagligen för trakasserier, diskriminering, nedlåtande tilltal m.m. Detta är tyvärr inte förbehållet andra länder utan de starka fördomarna lever ännu kvar även i Sverige.

En majoritet av romerna saknar utbildning och går ut grundskolan med ofullständiga betyg. Det finns olika orsaker till denna utveckling. För de romer som växer upp och bestämmer sig för att försöka läsa in det de har missat eller som på nytt försöker lära sig läsa och skriva, uppstår ekonomiska problem. När man i vuxen ålder vill läsa in grundskolenivå har man rätt att få studiebidrag upp till ca 80 % av dagens studiemedel i två och ett halvt år. Om man behöver läsa in hela grundskolan krävs det normalt mer än två och ett halvt år. Efter denna tidsperiod utgår dock inget studiemedel för att uppnå grundskolekompetens. Personen i fråga är i stället hänvisad till ett vanligt lån. Lyckas man ta sig igenom utbildningstiden på lånade medel och t.o.m. skaffa sig en yrkesutbildning är det, på grund av fördomarna, normalt svårt att få en praktikplats. Det är viktigt att finna ett studiestöd som även är anpassat till de personer som är analfabeter och personer som inte är "funktionellt litterata".

Avser ministern vidta åtgärder för att skapa ekonomiska förutsättningar för romer som är analfabeter att återuppta och avsluta sin grundskoleutbildning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1269 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1269 om romer och grundskoleutbildning

Utbildningsminister Thomas Östros

Ragnwi Marcelind har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att skapa ekonomiska förutsättningar för romer som är analfabeter att återuppta och avsluta sin grundskoleutbildning.

Romer åtnjuter en viss särställning i skolan bl.a. genom att kommunen är skyldig att erbjuda modersmålsundervisning även om elevantalet är begränsat. Skolverket stöder vidare utvecklingen av undervisningen av romska elever bl.a. genom att ge ut läromedel på romani. Studiestödssystemet är emellertid generellt. I studiestödshänseende åtnjuter alltså romer inte någon särställning.

Den 1 juli i år träder det nya studiestödssystemet i kraft. Då införs tydliga regler vad gäller studiestödstider. Den som helt saknar grundskoleutbildning eller motsvarande utbildning ska kunna få studiemedel för studier på grundskolenivå under högst 80 veckor (två år). Tiden ska kunna förlängas med högst ytterligare 20 veckor (ett halvt år) för den som behöver grundläggande färdighetsträning i läsning, skrivning och räkning. Motivet för en maximerad tidsgräns för rätt till studiestöd på grundskolenivå är bl.a. att det i det nya systemet införs en möjlighet till höjda bidrag, 82 % av totalbeloppet, för prioriterade grupper. Huvuddelen av de studerande på grundskolenivån har dessutom redan en grundskoleutbildning eller motsvarande studier bakom sig. För dessa studerande räcker det ofta med repetitionsstudier. För studerande som avbrutit studierna eller gått ut grundskolan med ofullständiga betyg och som återkommer i studier i vuxen ålder kan det anses rimligt med en studietid på två och ett halvt år för att nå grundskolekompetens. Om det finns synnerliga skäl ska studiemedel kunna lämnas under längre tid än vad som nu sagts. Det kan gälla t.ex. förlängd studietid på grund av funktionshinder eller andra mycket speciella omständigheter.

Jag vill också nämna att regeringen nyligen i en proposition till riksdagen om vuxnas lärande och utvecklingen av vuxenutbildningen (prop. 2000/01:72) har lagt förslag om förbättrade studiebidrag för vuxnas lärande inom ramen för studiemedelssystemet. Det förbättrade stödet ska kunna lämnas som studiemedel med 100 % eller 122,5 % bidrag. Stödet ska kunna lämnas till personer som är arbetslösa, riskerar att bli arbetslösa eller som har vissa funktionshinder för studier på grundskole- eller gymnasieskolenivå under högst 50 veckor utöver nuvarande studiestödsveckor. Regeringen planerar att återkomma till riksdagen med den närmare utformningen av regelsystemet. Avsikten är att det förbättrade stödet ska kunna börja lämnas fr.o.m. år 2003.

Jag räknar med att det förbättrade stöd, som är mycket förmånligt, ska kunna skapa bättre förutsättningar även för romer att i vuxen ålder skaffa sig en grundläggande utbildning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.