rökning

Skriftlig fråga 2004/05:1701 av Stenmark, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-05-24
Inlämnad
2005-05-24
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 maj

Fråga 2004/05:1701

av Rigmor Stenmark (c) till statsrådet Morgan Johansson om rökning

I medierna kunde vi nyligen läsa att en femåring som haft en storrökande förälder har lungor som en gammal person. Barnet har vistats i en mycket rökig miljö och har på så sätt blivit en passiv rökare. Föräldern uppgavs vara mycket förtvivlad. Hon hade inte förstått att hennes rökning kunde påverka barnen så negativt.

Alltför många, både barn och vuxna, utsätts för passiv rökning i vårt samhälle. Detta är hälsovådligt och det måste sättas in motåtgärder. Inte minst är det viktigt att våra barn och ungdomar har en möjlighet att vistas i rökfria miljöer.

Därför vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att föräldrar och andra vuxna som arbetar med barn får kunskap om rökningens, även den passiva rökningens, negativa inverkan på dem som utsätts för denna?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1701 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1701 om rökning

Statsrådet Morgan Johansson

Rigmor Stenmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att föräldrar och andra vuxna som arbetar med barn får kunskap om rökningens, även den passiva rökningens, negativa inverkan på dem som utsätts för denna.

Mödrahälsovården har sedan år 1992 arbetat med att motivera till rökslut. Rökvanorna registreras i mödravårdsjournaler och inrapporteras till Socialstyrelsen. På tjugo år har andelen rökare bland gravida i tidig graviditet (graviditetsvecka 8@12) sjunkit från 31 % till 11 %. Sedan år 1999 rapporterar även landets barnavårdcentraler hur många föräldrar som röker under spädbarnsåret. År 2001 rökte 10 % av mödrarna och 14 % av fäderna när barnet var fyra månader. Samma år var andelen rökare i den vuxna befolkningen 20 % bland kvinnorna och 18 % bland männen. Informationen vid mödravårds- och barnavårdscentralerna är en av de viktiga åtgärderna för att informera och utbilda föräldrar om rökningens påverkan under graviditet och rökningens påverkan på barnets hälsa.

Skolan, barnomsorg och förskola är miljöer där barnen vistas under stor del av sin tid. Det är sedan år 1994 förbjudet att röka i dessa miljöer.

År 1999 framkom det vid en kvalitetsgranskning av Skolverket att det fanns brister i skolundervisningen om tobak, alkohol och narkotika. Sedan dess har ett antal åtgärder vidtagits av Skolverket och senare Myndigheten för skolutveckling, Statens folkhälsoinstitut, Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén för att stärka det hälsofrämjande arbetet i skolan.

Det är också viktigt att komma ihåg att generella insatser, exempelvis informations- och utbildningsinsatser, skärpt lagstiftning vad gäller till exempel märkning och varningstexter på cigarettpaket, samt rökavvänjningsinsatser även har stor betydelse för att motverka rökning bland föräldrar. Dessa insatser utgör ett viktigt komplement till målinriktad information till föräldrarna.

Den lagändring som träder i kraft i dag, och som innebär att det införs rökförbud på serveringsställen är viktig i sammanhanget. Det grundläggande syftet är att förbättra arbetsmiljön, att göra samhället mer tillgängligt för funktionshindrade och att erbjuda ungdomar rökfria kafémiljöer. Men denna lagändring kommer också att vara viktig för att informera och sprida kunskap om rökningens och den passiva rökningens skadeverkningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.