Riskkapitalbolag och assistansersättningar

Skriftlig fråga 2011/12:128 av Nilsson, Jennie (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-10
Anmäld
2011-11-10
Besvarad
2011-11-16
Svar anmält
2011-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2011/12:128 Riskkapitalbolag och assistansersättningar

av Jennie Nilsson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Det är många inslag i medierna om riskkapitalbranschens vinstuttag från vård, skola och omsorg. Äldreomsorgen och apoteken har avhandlats tidigare, nu har TV4 granskat assistansersättningarna. År 2008 stiftades en lag som slår fast att alla svenskar med assistansersättning från Försäkringskassan måste bokföra pengarna i ett bolag. TV4-Nyheterna har granskat de tio mest lönsamma assistansbolagen i Sverige. Deras vinstutveckling mellan 2008, då den nya lagen kom, och 2010, betecknar TV4 som ”extrem”.

I snitt har de här bolagen ökat sin vinst med 200 procent under perioden. Totalt lyfte de ut 169 miljoner i vinst 2010. I det fall med en familj i Dalarna som TV4 valt som illustration hade det bolag som familjen anlitat ökat sin vinst med 25 miljoner efter lagändringen, vilket motsvarar 964 procent.

Hur avser statsrådet att styra upp assistansersättningarna så att inte oskäliga vinster uppstår?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:128 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 16 november

Svar på fråga

2011/12:128 Riskkapitalbolag och assistansersättningar

Statsrådet Maria Larsson

Jennie Nilsson har frågat mig hur jag avser att styra upp assistansersättningarna så att inte oskäliga vinster uppstår.

Låt mig inleda med att poängtera att den personliga assistansen är en uppskattad insats bland de assistansberättigade. Deras stöd och självbestämmande i dagligt liv har på många sätt förbättrats genom den personliga assistansen. Reformen har också inneburit en möjlighet för den enskilde att kunna välja anordnare. Ungefär hälften av de assistansberättigade får i dag sin assistans utförd av enskilda anordnare som till exempel privata företag och kooperativ. Det finns också de assistansberättigade som själva är arbetsgivare åt sina assistenter.

Regeringen fattade under 2010 beslut om att det ska krävas tillstånd för att enskilda ska få bedriva yrkesmässig verksamhet med personlig assistans (prop. 2009/10:176). De bestämmelser som avser tillståndsmyndighet, sanktionsmöjligheter och rätten att överklaga som gäller för övrig tillståndspliktig verksamhet ska gälla även i fråga om tillstånd för personlig assistans. Av 8 § förordning (1993:1090) om stöd och service till vissa funktionshindrade föreskrivs numera att en ansökan hos Socialstyrelsen enligt 23 § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade om tillstånd att bedriva enskild verksamhet som avses i 9 § 2 samma lag, ska vara skriftlig och ange bland annat hur verksamheten ska finansieras, hur det ska säkerställas att verksamheten bedrivs enligt gällande rätt, hur avtal med den assistansberättigade ska utformas samt rutiner för kontakter med bland annat berörda myndigheter.

Regeringen har dessutom under år 2011 fattat beslut om att en särskild utredare ska utreda hur stor del av den totala kostnadsökningen inom den statliga assistansersättningen som utgörs av fusk, oegentligheter och överutnyttjande. Den särskilde utredaren ska bedöma vilka möjligheter till insyn i assistansanordnarnas verksamheter som finns, vilka risker för överutnyttjande av reglerna som finns, vilka möjligheter som nuvarande regelverk innebär för uppföljning och kontroll samt hur nuvarande ordning för timredovisning med mera fungerar i praktiken. Den särskilde utredaren ska föreslå dels konkreta och genomarbetade åtgärder för att förhindra fusk, oegentligheter och överutnyttjande av assistansersättningen, dels åtgärder för att stärka förutsättningarna att följa upp och kontrollera utbetalda assistansersättningar. Utredningen ska slutredovisa sitt uppdrag senast den 15 februari 2012.

De åtgärder som jag här redogör för syftar till att bland annat öka effektiviteten i utnyttjandet av assistansersättningen och därmed också motverka risken för att oskäliga vinster ska uppstå.

Regeringen kommer att lämna ett uppdrag till Skatteverket att särskilt kartlägga och granska företag inom sektorerna vård, skola och omsorg, särskilt vad avser ränteavdrag. Detta mot bakgrund av tvivelaktig och aggressiv skatteplanering hos vissa privata aktörer inom den skattefinansierade välfärdssektorn. Företagsskattekommittén ser över reglerna om ränteavdrag och ska lämna ett slutbetänkande senast den 1 november 2013. Regeringen avser dock att återkomma med förslag på skärpningar av ränteavdragen redan under nästa år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.