Till innehåll på sidan

Riskerna för smuggling av vapen från Ukraina till Sverige

Skriftlig fråga 2021/22:1370 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-29
Överlämnad
2022-03-29
Anmäld
2022-03-30
Svarsdatum
2022-04-06
Sista svarsdatum
2022-04-06
Besvarad
2022-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I kölvattnet av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har Ukraina rustat upp den egna befolkningen, och omvärlden har rustat upp Ukraina. Ukraina valde tidigt att beväpna sin civilbefolkning för att stärka försvarsförmågan i landet. Ukrainare utan tidigare erfarenhet av skjutvapen och utan anställning inom den ukrainska militären kan överallt på internet ses beväpnade, och det finns ett flertal videoklipp på hur de informeras om AK-47:ans funktion.

Samtidigt har Sverige och många andra länder bistått Ukraina med militär materiel. Det går inte att ifrågasätta behovet av denna upprustning; den är direkt nödvändig för Ukrainas chanser att försvara sitt land. Dessvärre återfinns dock risken att en del av dessa vapen och denna utrustning förr eller senare hamnar i händerna på fel personer. När så sker kan vapnen transporteras ut ur Ukraina för illegal försäljning i andra länder.

Än i dag är vapen från kriget i det forna Jugoslavien vanligt förekommande bland svenska gängkriminella. Mot bakgrund av den fria rörligheten inom EU och Sveriges bristfälliga gränskontroller är risken stor att vapen som hamnar på villovägar från Rysslands krig i Ukraina kan hamna i händerna på gängkriminella i Sverige. Denna risk torde även regeringen ha identifierat, men frågan är vilka åtgärder som har vidtagits.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för att minska risken att illegala vapen från Ukraina beväpnar Sveriges gängkriminella?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1370 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju202 2 /0 1184 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1370 av Tobias Andersson (SD) Riskerna för smuggling av vapen från Ukraina till Sverige

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit för att minska risken att illegala vapen från Ukraina beväpnar Sveriges gängkriminella.

Förekomsten av illegala vapen är ett allvarligt problem som hotar säkerheten och tryggheten i samhället. Regeringen har därför vidtagit en mängd åtgärder för att minska förekomsten av illegala vapen, i synnerhet i kriminella gängmiljöer.

Straffen för grova vapenbrott har höjts flera gånger. Vapensmuggling har blivit ett eget brott med betydligt strängare straffskalor än för vanliga smugglingsbrott. Straffskalorna för brotten motsvarar straffskalorna för vapenbrott. Tullverket har också fått nya verktyg genom så kallad postspärr, vilket ger tullen rätt att stoppa och hålla kvar misstänkta vapenförsändelser vid kontroller av postflödet.

Beslut har nyligen fattats inom rådsstrukturen om att mobilisera EMPACT, EU:s samarbetsplattform för brottsbekämpande myndigheter, för att analysera utvecklingen av kriminella hot till följd av kriget i Ukraina och operativt svara mot dem. Detta arbete ska ske med analytiskt stöd av EU-myndigheter som Europol och Frontex. Vapensmuggling är sedan tidigare ett prioriterat brottsområde inom EMPACT och har identifierats som ett möjligt ökat hot till följd av kriget i Ukraina.

Trots att åtgärder vidtagits på såväl nationell nivå som på EU-nivå så fortsätter tillgången på illegala vapen att vara god, inte minst från länderna på Västra Balkan och från vissa medlemsstater. Samma åtgärder som kommissionen, Europol och medlemsstaterna vidtagit i dessa fall är alltså högst relevanta även för vapen som kan befaras komma från Ukraina i framtiden. Fokus bör således ligga på ansträngningar för att minska nyrekrytering till de kriminella gängen och därmed efterfrågan på illegala vapen i samhället, vid sidan av ett fortsatt nära samarbete med Europol och berörda medlemsstater.

Jag har fullt förtroende för att Polismyndigheten och Tullverket vidtar alla nödvändiga åtgärder i denna fråga och jag kommer givetvis att följa utvecklingen nära även i fortsättningen.

Stockholm den 6 april 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.