Till innehåll på sidan

Risken att Sverige blir fristad för krigsförbrytare

Skriftlig fråga 2008/09:567 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-04
Anmäld
2009-02-09
Besvarad
2009-02-11
Svar anmält
2009-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga

2008/09:567 Risken att Sverige blir fristad för krigsförbrytare

av Lennart Sacrédeus (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Ca 1 500 internationella krigsförbrytare beräknas befinna sig i Sverige. Om vi ej gör något för att ställa dessa personer inför rätta kan Internationella brottmålsdomstolen, ICC, begära att de flyttas över till Haag – alternativt att vår regering accepterar det orimliga och helt enkelt låter dem gå fria.

Redan riksmötet 2006/07 motionerade jag om krigsförbrytare i Sverige och att vårt land inte får bli en fristad för människor som begått brott mot mänskligheten. Amnesty International kritiserar nu i en rapport (den 3 februari 2009) Sverige för en lång rad brister när det gäller brott som folkmord och krigsbrott, då flera internationella brott inte är tydligt kriminaliserade i svensk rätt; bland annat gäller det folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr. Regler för ansvarsfrihet och straffansvar överensstämmer inte heller med folkrätten, och grova internationella brott omfattas av preskription. Enligt Amnesty tillåts dessutom politisk inblandning när det gäller beslut om åtal eller utlämning i fall som dessa. Sveriges tydliga profil internationellt att bekämpa straffrihet för grova människorättskränkningar motsvaras inte av samma engagemang på hemmaplan.

Det har gått åtta år sedan Sverige ratificerade den så kallade Romstadgan vilken ligger bakom Internationella brottmålsdomstolen. Regeringen har ännu inte presenterat något lagförslag som inlemmar de ovan nämnda brotten i svensk lag, trots att en statlig utredning lämnade förslag på detta för sex år sedan. Amnesty förordar att Sverige inför universell jurisdiktion för brotten.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att fler internationella brott ska bli tydligt kriminaliserade i Sverige så att vårt land inte riskerar att utvecklas till en fristad för krigsförbrytare?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:567 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 11 februari

Svar på fråga

2008/09:567 Risken att Sverige blir fristad för krigsförbrytare

Justitieminister Beatrice Ask

Lennart Sacrédeus har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att fler internationella brott ska bli tydligt kriminaliserade i Sverige så att Sverige inte riskerar att utvecklas till en fristad för krigsförbrytare.

Svensk lagstiftning ger redan möjligheter att lagföra personer för krigsförbrytelser och folkmord. I dessa fall tillämpas brottsbalkens bestämmelse om folkrättsbrott respektive lagen (1964:169) om straff för folkmord. Även gärningar som i Romstadgan betecknas som brott mot mänskligheten faller under svensk strafflag. Likaså gärningar som anses utgöra tortyr är kriminaliserade i svensk rätt. Svensk domstol har i de flesta av dessa fall behörighet att döma över brotten oavsett var och av vem de har begåtts. Även om nuvarande bestämmelser möjliggör lagföring av krigsförbrytare och andra personer som begått grova människorättskränkningar kan straffbestämmelserna göras tydligare och bringas i bättre överensstämmelse med den internationella rättens utveckling.

Så som jag i tidigare frågesvar till riksdagen sagt är det min ambition att lägga fram ytterligare förslag till lagstiftning på området. Den ambitionen ligger fast men jag kan i dagsläget inte säga exakt när det kommer att ske. Jag avser dock att redan i år presentera förslag som avskaffar preskription för bland annat folkmord och folkrättsbrott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.