Risk för tvåkönad fisk i Viskan

Skriftlig fråga 2005/06:1040 av Lindgren, Else-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-17
Anmäld
2006-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-01
Svar anmält
2006-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga 2005/06:1040 av Else-Marie Lindgren (kd) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Risk för tvåkönad fisk i Viskan

Civilingenjörer inom miljöteknik larmar om att de hittat stora mängder av läkemedelsrester i Viskan. Effekterna av detta kan bli tvåkönade fiskar och resistens mot antibiotika.

Orsakerna till gifterna i Viskan tros framför allt vara att våra kroppar inte kan ta upp mängden medicin vi äter, utan resterna följer med urin och avföring ut i avloppet. Många spolar också ned gamla mediciner i toaletten, i stället för att lämna tillbaka dem till apoteket. I dag pågår det ett stort slöseri med mediciner. Det vore rimligt att kunna återanvända mediciner som är plomberade och där datum ej gått ut.

I dag saknas det nationella riktlinjer, ansvar eller samordning för att förhindra att läkemedelsrester sprids i naturen. Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att begränsa spridningen av läkemedelsrester till Viskan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1040 besvarad av

den 1 mars

Svar på fråga 2005/06:1040 om risk för tvåkönad fisk i Viskan

Statsrådet Lena Sommestad

Else-Marie Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att begränsa spridningen av läkemedelsrester till Viskan.

Jag delar Else-Maries oro och därför har jag de senaste åren vidtagit en rad åtgärder. Läkemedels miljöpåverkan är en fråga som jag har prioriterat högt såväl nationellt som på EU-nivå under hela mandatperioden.

Sverige har initierat och haft en drivande roll i arbetet med att, ur miljösynpunkt, förbättra den europeiska läkemedelslagstiftningen. EU-lagstiftningen skärptes 2004 och krav på en bedömning av ett läkemedels eventuella miljörisker fördes in och förtydligades.

Regeringen gav 2002 Läkemedelsverket ett regeringsuppdrag om miljöpåverkan från läkemedel samt kosmetiska och hygieniska produkter (S2004/5813/Hs), vilket redovisades hösten 2004. I samband med presentationen av Läkemedelverkets rapport arrangerade jag en hearing på Miljödepartementet. Som ett svar på mitt önskemål om mer information har Stockholms läns landsting tillsammans med Apoteket, Läkemedelsverket och Läkemedelsindustriföreningen samt Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en metod för genomgång och presentation av miljörisker och miljöfara med läkemedel. Detta initiativ är mycket viktigt.

En naturlig uppföljning av regeringsuppdraget var att Läkemedelsverket genom propositionen Svenska miljömål @ ett gemensamt uppdrag (prop. 2004/05:150) fick ett särskilt sektorsansvar för miljömålsarbetet. Det innebär att Läkemedelsverket har ett ansvar att verka för att alla relevanta miljömål uppnås inom sektorn. En första rapportering av verkets arbete med sektorsansvaret ska lämnas till Miljömålsrådet i slutet av detta år.

Var och en av oss har ett ansvar att återlämna oanvända läkemedel till Apoteket så att de hanteras på ett miljöriktigt sätt. Men det är angeläget att vi också tar hand om de läkemedelsrester som oundvikligen når våra avlopp via urin och avföring. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att undersöka de kommunala avloppsreningsverkens förmåga att ta hand om läkemedelsrester och andra skadliga ämnen. Verket ska även redovisa hur dessa ämnen kan reduceras från reningsverken och uppdraget ska redovisas i november 2007. Jag vill även peka på den förordning som regeringen beslutade 2004 om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (2004:660). Förordningen kommer att medföra kartläggning av risker och vid behov vidtagande av åtgärder även när det gäller denna typ av ämnen.

Regeringen lade i december fram propositionen Strategi mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade sjukdomar (prop. 2005/06:50) och där aviseras ett uppdrag till Läkemedelsverket att kartlägga vägarna och slutdestinationerna för tillförsel av olika typer av antibiotika till miljön och kartlägga hur olika typer av antibiotika bryts ned i olika miljöer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.