Ringa nedskräpning

Skriftlig fråga 2020/21:949 av Mats Sander (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nedskräpning skapar otrygghet i stadsmiljön och människors närområden, påverkar djurlivet negativt och förgiftar haven. Nästan all nedskräpning är i dag förbjuden.

Dock är det i praktiken mer eller mindre fritt fram att slänga småskräp, till exempel fimpar, snus och tuggummi var som helst. Det heter ”ringa nedskräpning”, är inte straffbart och innebär inga påföljder. För att dömas till böter för att ha skräpat ned krävs det att man kastat större saker. Det kan exempelvis handla om ölburkar, engångsgrillar och glas. För vissa allvarliga fall av nedskräpning kan dessutom fängelse utdömas.

Förra året stod småskräpet i form av cigaretter och snus för nästan 80 procent av all nedskräpning i stadsmiljön. Skräpet hamnar ofta i dagvattenbrunnar och rinner vidare ut i havet. Cigaretterna innehåller farliga ämnen som sprids i naturen och även plast som tar mycket lång tid att bryta ned.

För att ytterligare minska nedskräpningen i syfte att nå positiva effekter för såväl människor som miljö skulle troligen någon form av sanktion även för denna nedskräpning vara verkningsfull.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lyder därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska den ringa nedskräpningen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:949 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Svar på fråga 2020/21:949 av Mats Sander (M)
Ringa nedskräpning

Mats Sander har frågat justitie- och migrationsministern vilka åtgärder ministern avser att vidta för att minska den ringa nedskräpningen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är medveten om och ser allvarligt på de miljöskador som orsakas av nedskräpning. Det är därför angeläget att minska nedskräpningen och dess negativa effekter på miljön, även de skador som kan härledas från ringa nedskräpning. Sommaren 2020 genomfördes en nationell skräpmätning under en vecka i juni. Vid mätningen hittades ungefär 22 miljoner fimpar. Dessa fimpar hade troligtvis slängts en och en.

Frågan om sanktioner avseende ringa nedskräpningsförseelse har setts över av en utredning i Miljödepartementet i samband med genomförandet av EU:s engångsplastdirektiv. Förslaget från utredningen innebär att nedskräpningsförseelse ska kunna medföra straffansvar även om gärningen är ringa. Det innebär att den som skräpar ner med exempelvis en fimp, en snus eller ett godispapper kan komma att dömas till böter.

Förslaget är ute på remiss till den 15 mars 2021 och därefter ska remissinstansernas synpunkter beaktas innan regeringen tar ställning i frågan.

Stockholm den 22 december 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.