Riktlinjer för goda matvanor

Skriftlig fråga 2005/06:1317 av Sabuni, Nyamko (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-28
Anmäld
2006-03-28
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga 2005/06:1317 av Nyamko Sabuni (fp) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Riktlinjer för goda matvanor

I Sverige har andelen vuxna med fetma fördubblats sedan 1980, medan övervikten har ökat med 20 % och 30 % för män respektive kvinnor under samma tidsperiod. Den 6 november 2003 gav regeringen Livsmedelsverket och Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att ta fram ett underlag till en handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet i befolkningen. Syftet med handlingsplanen var att vidta åtgärder som förbättrade förutsättningarna för goda matvanor och fysisk aktivitet och på så sätt bidra till det övergripande folkhälsomålet: ”att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.” I februari 2005 presenterades underlaget av Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet och skickades sedan ut på remiss. Sedan augusti 2005 har planen legat på Jordbruks- och Socialdepartementens bord. Insatserna handlar bland annat om certifiering av hälsofrämjande arbetsplatser, riktlinjer för maten på arbetsplatsen och en utredning av möjligheten till lunchsubventioner av nyckelhålsmärkt mat. Livsmedelsverket utreder nu möjliga riktlinjer, men ett samlat grepp saknas och handlingsplanen verkar falla sönder i bitar. En skattesubvention skulle exempelvis leda till att anställda skulle kunna äta nyttig mat billigare. Det skulle öka konsumtionen av hälsosam mat, framför allt bland grupper där priset har stor betydelse. Utbudet av hälsosam mat skulle öka på våra restauranger när efterfrågan ökar, och livsmedelsindustrin skulle få incitament att skapa fler lösningar för hälsosamma maträtter för restaurang- och storköken. Min fråga är nu:

Avser statsrådet att se till att få i gång utredning av möjligheten att skattesubventionera nyckelhålsmärkta måltider och hälsocertifiera våra arbetsplatser?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1317 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1317 om riktlinjer för goda matvanor

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Nyamko Sabuni har frågat statsrådet Morgan Johansson om han avser att få i gång utredning av möjligheten att skattesubventionera nyckelhålsmärkta måltider och hälsocertifiera våra arbetsplatser. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som besvarar frågan.

Jag instämmer i den bild som Nyamko Sabuni tecknar beträffande den ökande andelen överviktiga personer och betydelsen av att främja en god kost på arbetsplatserna som ett led i att minska denna oroande utveckling.

Regeringen har, som Nyamko Sabuni anför, gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram råd för maten på arbetsplatser. Dessa råd ska möjliggöra för arbetsgivaren att verka för goda matvanor och förebygga ohälsa. Råden ska även ge stöd vid upphandlingen av måltidsverksamheten. I uppdraget till Livsmedelsverket ingår också att arbeta för att råden kommer till användning. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 augusti 2007.

Jag vill också gärna framhålla det arbete Livsmedelsverket gjort med revidering av nyckelhålsmärkningen och det fortsatta arbetet med att göra nyckelhålet känt bland konsumenter, både i hushållen, i den offentliga konsumtionen och i storkök. Regeringen har för avsikt att undersöka formerna för hur valet av nyckelhålsmärkta luncher kan stimuleras.

Regeringen kommer senare i vår att lämna en folkhälsopolitisk skrivelse till riksdagen, i vilken regeringens insatser på områdena fysisk aktivitet och goda matvanor presenteras tillsammans med utvecklingen inom övriga folkhälsopolitiska målområden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.