riktlinjer för fartygsunderhåll

Skriftlig fråga 2004/05:1150 av Hansson, Agne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-03-08
Besvarad
2005-03-16
Svar anmält
2005-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 mars

Fråga 2004/05:1150

av Agne Hansson (c) till försvarsminister Leni Björklund om riktlinjer för fartygsunderhåll

Riksdagen har fattat beslut om Sveriges försvarspolitik för 2005@2007 och därmed godkänt regeringens förslag i underliggande proposition. I såväl proposition som i försvarsutskottets betänkande har riktlinjerna för fartygsunderhållet lagts fast. En tydlig markering finns i båda fallen om att det marina underhållet ska över på civil industri och därmed att verksamheten vid Muskö örlogsvarv överlåts till civil industri, underförstått till Kockums i Karlskrona. Det finns mycket starka skäl för det beslutet. Genom en kombination av underhåll och nyproduktion på ett ställe kan kompetensen för nyproduktionen bevaras för de små volymer det blir tal om för framtiden. En sådan ordning blir också effektivare sett ur marinens synpunkt. Kockums i Karlskrona kan svara för underhåll, uppgraderingar med mera och marinen koncentrera sig på utbildning och att genomföra marina operationer. Muskövarvet som drivs av Försvarsmakten ska säljas ut enligt beslutet. Det finns nu oroande tecken på att planeringen inom försvaret sker på ett sätt som innebär att riksdagsbeslutet kringgås och den planerade samordningen i Karlskrona inte utnyttjas och vi får Muskö kvar. Enligt uppgift lär Försvarsmakten planera enligt de direktiv som givits för en underhållsvolym på totalt 100 000 timmar. Det avser såväl båtar som tillhörande vapensystem för Muskövarvet år 2005. Det finns då en risk för att merparten av underhållet kommer att hamna på Muskö och inte hos Kockums i Karlskrona och nybyggnadskompetensen spolieras. Mot den bakgrunden vill jag fråga försvarsministern:

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att intentionerna i riksdagens försvarsbeslut beträffande det marina underhållet genomförs?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1150 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 2004/05:1150 om riktlinjer för fartygsunderhåll

Försvarsminister Leni Björklund

Agne Hansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillförsäkra att intentionerna i försvarsbeslutet beträffande det marina underhållet genomförs.

Först och främst vill jag understryka att regeringens syn på den marina underhållsverksamheten inte har ändrats. Karlskrona kommer att utgöra kärnan i den marina verksamheten i Sverige. Som regeringen sade i proposition 2004/05:43 bör tyngdpunkten i verksamheten ligga i södra Sverige. Regeringen sade också att det i framtiden bör finnas bara en marinbas vars ledning ska lokaliseras till Karlskrona. Regeringen har pekat på att det i Karlskrona finns tillgång till lämplig infrastruktur avseende kaj- och förtöjningsanordningar, tillgång till nödvändiga verkstads- och varvsresurser samt närhet till goda övnings- och skjutområden. Regeringen har tidigare i proposition 2000/01:53 pekat på vikten av att produktion och underhåll så långt som möjligt hålls samman i kompetensbevarande syfte. Detta är möjligt i Karlskrona. Samtidigt är det viktigt med tillgång till viss underhålls- och varvskapacitet även vid andra orter där marinen är baserad. Det är således viktigt att vissa underhålls- och varvsresurser finns även vid Muskö.

Med detta vill jag säga att regeringens inriktning ligger fast och att Försvarsmakten därmed haft en tydlig utgångspunkt under arbetet med budgetunderlaget för det kommande året. Dessutom har regeringen uppdragit åt Försvarsmakten i regleringsbrevet att genomföra de ytterligare förändringar som beslutats av riksdagen, till exempel att sjöstridsskolan ska förläggas till Karlskrona och att första ubåtsflottiljen ska flyttas från Haninge@Berga till Karlskrona. Jag kan dessutom informera om att regeringen den 3 februari 2005 gav Fortifikationsverket ett uppdrag att genomföra den marknadsmässiga invärderingen av Musköanläggningen som redovisats i proposition 2004/05:5, med avsikt att senare kunna sätta ned statskapitalet för anläggningen. Syftet är således att underlätta överlåtelse av Muskö till en civil ägare.

Mina medarbetare har vidarebefordrat frågeställarens uppgifter om underhållsvolymer till Försvarsmakten. Försvarsmakten redovisar inga andra planeringsförutsättningar än dem som jag angivit ovan. Enligt Försvarsmakten kommer verksamheten vid Muskö successivt att minska under perioden 2005@2007 medan verksamheten i Karlskrona successivt kommer att öka. Under 2004 producerades totalt 534 000 timmar marint underhåll. Av dessa genomfördes 380 000 timmar vid Muskö. Under 2005 ska enligt Försvarsmakten produktionskapaciteten inriktas mot en volym om ca 100 000 underhållstimmar. Försvarsmakten planerar för att verksamheten vid Muskövarvet ska överföras, på för staten godtagbara villkor, till privat industri innan den sista december 2007. För att skapa förutsättningar för ett privat övertagande av marinverksamheten vid Muskö bedömer således Försvarsmakten att en minsta underhållsvolym om ca 100 000 timmar krävs. Därutöver tillkommer redan mottagna beställningar som ska fullföljas.

Vid utgången av 2007 beräknas den totala underhållsvolymen uppgå till ca 450 000 timmar. Av Försvarsmaktens redovisning framgår att utvecklingen under perioden 2005@2007 innebär en kraftig ökning av underhållsverksamheten för Karlskronas del.

Sammanfattningsvis vill jag understryka att regeringens inriktning avseende den marina underhållsverksamheten ligger fast.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.