Riksutställningars etablering på Gotland

Skriftlig fråga 2006/07:73 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-31
Anmäld
2006-11-07
Besvarad
2006-11-08
Svar anmält
2006-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga

2006/07:73 Riksutställningars etablering på Gotland

av Anne Ludvigsson (s)

till statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Enligt regeringsbeslut från maj 2005 ska Riksutställningar omlokaliseras till Gotland. Beslutet innebar också att flytten ska vara helt genomförd den 31 december 2007. Detta beslut har Riksutställningar haft att förhålla sig till. Beslutet har inneburit en kraftigt ökad arbetsbelastning för myndigheten, men trots svårigheter med vad flytten innebär har man valt att dra fördel av och se de nya möjligheter som skapas. En ny vision, en delvis ny verksamhetsinriktning har arbetats fram och en ny organisation och ett nytt sätt att arbeta har tagits fram. Detta tillsammans med det utvidgade internationella uppdraget har inneburit en positiv nyorientering av verksamheten. Upphandlingen av ett hyreskontrakt för nya gemensamma lokaler för Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet är påskrivet och byggstart sker den 1 november 2006 och inflyttning den 1 december 2007. Riksutställningar är bundna vid avtal @ tilldelningsbeslut och fullgörandeavtal @ när det gäller de nya lokalerna. Den 4 oktober var det invigning av tillfälliga lokaler i Björkanderska magasinet i Visby. Flera medarbetare har därmed redan sina permanenta arbetsställen på Gotland och det kommer successivt att bli flera. I budgetpropositionen sägs inget om att omlokaliseringsbeslutet ska rivas upp. Regeringen avser att med anledning av den beslutade omlokaliseringen noga följa utvecklingen av myndighetens ekonomiska situation, så att verksamheten långsiktigt kan fungera med bibehållen kvalitet. De rykten och spekulationer som enskilda företrädare för alliansen vid flera tillfällen levererat om att riva upp omlokaliseringsbeslutet har skapat mycket oro och försvårat det dagliga arbetet på myndigheten. Det är oerhört viktigt att personal och ledning får klara besked. Jag förutsätter dock att det som skrivs i budgetpropositionen om den beslutade omlokaliseringen ligger fast. Min fråga till kulturministern blir då:

Hur kommer statsrådet att agera för att ekonomiskt stödja organisationen i omställningsprocessen för att säkerställa en långsiktigt bibehållen kvalitet och att göra det möjligt att utveckla verksamheten utifrån nya förutsättningar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:73 besvarad av Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

den 8 november

Svar på fråga

2006/07:73 Riksutställningars etablering på Gotland

Statsrådet Lena Adelsohn Liljeroth

Anne Ludvigsson har frågat mig hur jag avser att agera för att ekonomiskt stödja organisationen i omställningsprocessen för att säkerställa en långsiktigt bibehållen kvalitet och att göra det möjligt att utveckla verksamheten utifrån nya förutsättningar.

Det är ingen hemlighet att jag har varit kritisk mot den tidigare regeringens sätt att hantera frågan om omlokalisering av Riksutställningar och delar av Riksantikvarieämbetet till Gotland. Som nybliven kulturminister kan jag nu konstatera att processen med omlokalisering av de båda myndigheterna till Gotland har kommit så långt att det inte vore försvarligt att avbryta detta arbete. Därmed kommer alltså den tidigare regeringens beslut att fullföljas. 

Av budgetpropositionen för 2007 (prop. 2006/07:1) framgår att regeringen avser att noga följa utvecklingen av de utlokaliserade myndigheternas ekonomiska situation, så att verksamheten långsiktigt kan fungera med bibehållen kvalitet. Regeringen avser vidare att under 2007, som tidigare aviserats, fortsätta att kompensera flertalet myndigheter för den engångspremie som en särskild pensionsersättning medför. För Riksutställningars del bereds för närvarande även frågan om en ökad anslagskredit för innevarande år.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.