Riksrevisionens rapport om isöb-brott

Skriftlig fråga 2021/22:271 av Ebba Hermansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-26
Överlämnad
2021-10-27
Anmäld
2021-10-28
Svarsdatum
2021-11-03
Sista svarsdatum
2021-11-03
Besvarad
2021-11-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Riksrevisionens rapport 2021:25 Internetrelaterade sexuella övergrepp på barn – stora utmaningar för polis och åklagare har granskat om polisens och åklagarnas arbete mot internetrelaterade sexuella övergrepp på barn bedrivs effektivt. Rapporten identifierar att det finns en del förbättringspotential på flera punkter. En av dessa gäller de så kallade barnahusen, som har funnits i Sverige sedan 2005.

Rapporten konstaterar att det ”finns skillnader i hur barnahusen fungerar i praktiken, vilka åldrar som prioriteras och vilka professioner som ingår i samråden. Därmed blir barnets bostadsort avgörande för om det överhuvudtaget tas om hand på ett barnahus, på vilket sätt och med vilken kompetens.” Då barnahusen fyller en viktig funktion i mötet med utsatta barn och unga är det av stor betydelse att verksamheten är likvärdig i hela landet, och inte varierar stort mellan bostadsorter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ämnar statsrådet och regeringen följa Riksrevisionens rekommendation, som innebär att säkerställa att verksamheten vid barnahusen blir mer enhetlig, håller hög kvalitet samt är tillgänglig för alla utsatta barn och unga?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:271 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/03701 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:271 av Ebba Hermansson (SD)
Riksrevisionens rapport om isöb-brott

Ebba Hermansson har med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn – stora utmaningar för polis och åklagare frågat mig om jag och regeringen ämnar följa Riksrevisionens rekommendation, som innebär att säkerställa att verksamheten vid barnahusen blir mer enhetlig, håller hög kvalitet samt är tillgänglig för alla utsatta barn och unga.

Riksrevisionens granskning av polis och åklagares arbete mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn lämnades nyligen till regeringen. Arbetet är mycket viktigt och regeringen välkomnar därför granskningen. Analys av granskningen och de rekommendationer som Riksrevisionen har lämnat pågår. Regeringen kommer senast den 11 februari 2022 att återkomma till riksdagen med en skrivelse med svar med anledning av granskningen och rekommendationerna.

Stockholm den 3 november 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.