Till innehåll på sidan

Riksrevisionens rapport om 24-timmarsmyndigheten

Skriftlig fråga 2003/04:1521 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-12
Besvarad
2004-08-25
Besvarad
2004-08-26
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga 2003/04:1521

av Ragnwi Marcelind (kd) till statsrådet Gunnar Lund om Riksrevisionens rapport om 24-timmarsmyndigheten

Riksrevisionen har i rapporten Vem styr den elektroniska förvaltningen? granskat regeringens och myndigheternas arbete med att införa elektronisk förvaltning. Vid granskningen har man funnit att elektroniska tjänster som i första hand medför nytta för medborgare och företag inte prioriterats. Myndigheterna har främst satsat på enklare informationstjänster som ger ökad intern kostnadseffektivitet. Avancerade interaktiva e-tjänster är fortfarande relativt ovanliga. Rapportens slutsats är att regeringens styrning av myndigheternas arbete med att införa elektronisk förvaltning har varit otydlig och att bättre förutsättningar behövs för myndigheternas utveckling av e-tjänster. Riksrevisionen bedömer också att riksdagen fått mycket begränsad information från regeringen beträffande den faktiska utvecklingen av e-förvaltningen.

Inom samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt inom länsförvaltningen finns stora möjligheter att förbättra servicen till medborgarna genom utveckling av nya e-tjänster hos statliga och kommunala myndigheter.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av Riksrevisionens rapport och slutsats att regeringens styrning av myndigheternas arbete med att införa elektronisk förvaltning är otydlig?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1521 besvarad av

den 25 augusti

Svar på fråga 2003/04:1521 om Riksrevisionens rapport om 24-timmarsmyndigheten

Statsrådet Gunnar Lund

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av Riksrevisionens rapport och slutsats att regeringens styrning av myndigheternas arbete med att införa elektronisk förvaltning är otydlig.

I Sverige går utvecklingen av en elektronisk förvaltning under beteckningen 24-timmarsmyndigheten. 24-timmarsmyndigheten ska förbättra och förenkla kontakterna för medborgare och företag med förvaltningen, underlätta insyn och deltagande i offentliga beslutsprocesser samt effektivisera offentlig verksamhet. Alla tjänster som på ett kostnadseffektivt sätt kan tillhandahållas elektroniskt ska också tillhandahållas elektroniskt utan att för den skull utestänga grupper av medborgare.

Regeringen arbetar kontinuerligt med uppföljning och utveckling av statsförvaltningen. Detta gäller även ansträngningarna med att realisera 24-timmarsmyndigheten. Närmast har regeringen för avsikt att ge Statskontoret i uppdrag att, med utgångspunkt i de mål som regeringen fastlagt, utarbeta ett uppföljningssystem samt genomföra en första uppföljning av de effekter som utvecklingen av 24-timmarsmyndigheten genererar.

Under det gångna året har regeringen tillsatt en delegation för utveckling av offentliga e-tjänster @ den så kallade 24-timmarsdelegationen @ med uppgift att stimulera utvecklingen i hela den offentliga sektorn. En huvuduppgift för delegationen är att få i gång en ökad samverkan mellan stat, kommun och landsting samt initiera samverkansprojekt med näringslivet. Den 1 januari i år inrättades vidare Nämnden för elektronisk förvaltning med uppgift att fastställa gemensamma standarder för statliga myndigheters elektroniska kommunikation med varandra och med medborgare och företag.

Slutligen bör påpekas att en redogörelse för regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens iakttagelser lämnas i den årliga budgetpropositionen. Regeringen avser därför att återkomma till denna rapport i budgetpropositionen för 2005 som inom kort presenteras för riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.