Till innehåll på sidan

Riksförsäkringsverket och prissättning av läkemedel

Skriftlig fråga 2001/02:206 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-14
Anmäld
2001-11-20
Besvarad
2001-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2001/02:206

av Anne Ludvigsson (s) till socialminister Lars Engqvist om Riksförsäkringsverket och prissättning av läkemedel

Kostnaden för läkemedel är en stor utgiftspost i statens budget. Det är därför viktigt att beakta alla möjligheter till besparingar som finns. Av de läkemedel som säljs är ca 95 % originalläkemedel och 5 % generiska läkemedel. Den stora besparingspotentialen finns därför på originalläkemedlen. Parallellimportörer av läkemedel utgör den enda konkurrens som finns på marknaden för originalläkemedel. Det är därför viktigt att denna konkurrens fungerar.

Riksförsäkringsverket är ansvarig för prissättningen av läkemedel i Sverige. Det finns i dag frågetecken om vilken policy som RFV tillämpar.

Varför är det inte möjligt för en parallellimportör A att få samma pris som en annan parallellimportör B när parallellimportör A vill sänka priset?

Finns det några direktiv som stöd för RFV att vilja ha en besparing av en viss storlek för att överhuvudtaget sätta ett pris på ett läkemedel som parallellimporterats?

Jag vill därför fråga statsrådet Lars Engqvist om regeringen fört en dialog med RFV om policyn för prissättning av läkemedel under sommaren/hösten i år?

Vad avser ministern vidtaga för åtgärder för att få RFV:s policy om prissättning av läkemedel att överensstämma med intentionerna i nu gällande läkemedelslagstiftning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:206 besvarad av

den 21 november

Svar på fråga 2001/02:206 om Riksförsäkringsverket och prissättning av läkemedel

Socialminister Lars Engqvist

Anne Ludvigsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att få Riksförsäkringsverkets policy om prissättning av läkemedel att överensstämma med intentionerna i nu gällande läkemedelslagstiftning.

Riksförsäkringsverket ska enligt 3 § lagen (1996:1150) om högkostnadsskydd vid köp av läkemedel m.m. på begäran av den som marknadsför en vara som kan ingå i läkemedelsförmånen fastställa ett försäljningspris för varan. Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1996:31) om fastställande av pris på läkemedel ändrades i april i år och innebär bl.a. att verket gör en individuell prövning av varje läkemedel eller vara och dess olika förpackningar. Detta inkluderar även parallellimporterade läkemedel.

Det försäljningspris Riksförsäkringsverket fastställer utgörs av det förmånsgrundande priset eller apotekens utförsäljningspris (AUP). Detta förmånsgrundande pris består av produktens inköpspris (AIP) och Apoteket AB:s handelsmarginal. Inköpspriset fastställs i allmänhet efter en ansökan från det marknadsförande bolaget och på grundval av den utredning som Riksförsäkringsverket finner erforderlig.

Riksförsäkringsverkets beslutsunderlag består huvudsakligen av material ingivet av sökanden. Verket inhämtar därutöver yttranden och expertutlåtanden från sjukvården. I sin verksamhet på området har också verket kontakter med Läkemedelsverket, Apoteket AB, Socialstyrelsen, patientföreningar, handikapporganisationer samt prissättningsorganisationer i andra länder.

Vid fastställandet av priset tar Riksförsäkringsverket hänsyn till läkemedlets eller varans förväntade medicinska och hälsoekonomiska värde, dess försäljningsvolym, pris i moderbolagets hemland samt ersättningen till Apoteket AB. Dessutom gör verket nationella och internationella prisjämförelser samt kostnadsjämförelser.

Regeringen har för avsikt att inom kort lägga fram en proposition innehållande förslag om att en ny myndighet inrättas med uppgift att ansvara för såväl subventionerings- som prisregleringsbeslut av läkemedel. Den nuvarande lagregleringen i fråga om prisreglering av varor inom läkemedelsförmånen är kortfattad och kan behöva kompletteras med ytterligare bestämmelser. Regeringen avser att ta initiativ till översyn av dessa bestämmelser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.