riksfärdtjänsten

Skriftlig fråga 2000/01:1662 av Heinemann, Kerstin (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-06
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga 2000/01:1662

av Kerstin Heinemann (fp) till näringsminister Björn Rosengren om riksfärdtjänsten

Ansvaret för riksfärdtjänsten i Sverige ligger sedan ett antal år tillbaka på kommunerna. För att kunna samordna resorna finns bolaget Rikfärdtjänsten i Sverige AB dit kunderna kan vända sig för att göra sina bokningar.

Dessvärre innebär regelverket för riksfärdtjänsten att handikappade inte kan planera sina resor på samma sätt som den vanlige medborgaren. En tågresa måste t.ex. beställas 15 dagar i förväg om kunden behöver ha en ledsagare eller personlig assistent med sig. I annat fall får den handikappade själv stå får denna kostnad.

Det är inte rimligt att en funktionshindrad i Sverige år 2001 ska tvingas planera sina resor på ett annat sätt än vad vi andra får göra. Förbokningstiden hos riksfärdtjänsten måste kortas.

Med hänvisning till det anförda skulle jag vilja ställa följande fråga till näringsministern:

Är näringsministern beredd att ta upp en diskussion med Riksfärdtjänsten Sverige AB om tidsperioden för förbeställning av riksfärdtjänst?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1662 besvarad av

den 19 september

Svar på fråga 2000/01:1662 om riksfärdtjänsten

Näringsminister Björn Rosengren

Kerstin Heinemann har frågat om jag är beredd att ta upp en diskussion med Riksfärdtjänsten i Sverige AB om tidsperioden för förbeställning av riksfärdtjänst.

Först vill jag betona, vilket Kerstin Heinemann själv konstaterar, att sedan några år ligger ansvaret för riksfärdtjänsten på kommunerna. Varje kommun har tämligen stor frihet att fastställa de regler som ska tillämpas vid riksfärdtjänstresor. Undantaget utgörs av den taxa som regeringen fastställt. Det ligger vidare helt inom kommunernas ansvarsområde att anlita utomstående organisationer för att få stöd i planering och samordning av riksfärdtjänstresor. Det är sålunda upp till den enskilda kommunen att ta ställning till om de krav som t.ex. ställs på tiden mellan förhandsbeställning och resa är acceptabla.

Jag vill dock även betona att regeringen är angelägen att tillgängligheten i transportsystemet är god för alla resenärer. Regeringen är också medveten om att det har framförts kritik både vad gäller färdtjänsten och riksfärdtjänsten. Regeringen har därför beslutat att färdtjänsten och riksfärdtjänsten ska utvärderas inom ramen för en omfattande utvärdering av handikappolitiken inom hela transportområdet. Den del av arbetet som omfattar färdtjänsten och riksfärdtjänsten ska avrapporteras under hösten och innan utvärderingen beretts inom Regeringskansliet är inte regeringen beredd att vidta några åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.