Riksfärdtjänst

Skriftlig fråga 2005/06:833 av Gustafsson, Inger (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-20
Anmäld
2006-01-20
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga 2005/06:833 av Inger Gustafsson (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Riksfärdtjänst

Lagen om riksfärdtjänst fastställdes 1997 (1997:735). I lagen meddelas att riksfärdtjänst beviljas funktionshindrade där funktionshindret är av stor varaktighet och där resor inte kan genomföras utan ledsagare och till stora kostnader.

Någon kommun definierar ”stor varaktighet” med att funktionshindret ska vara bestående minst ett år. Nuvarande regler tar däremot inte hänsyn till den sökandes ålder. Om det är komplicerat att ta sig till resans mål med allmänna kommunikationer är detta heller inte något skäl för att bevilja riksfärdtjänst. Det kan leda till att 90-årig sökande, utan nära släktingar inom det län där hon eller han bor och där resa till enda nära anhörig innebär tre fyra tågbyten, inte beviljas riksfärdtjänst. Till detta ska läggas att kommunikationerna har blivit allt snabbare mellan större orter samtidigt som andra är nästan omöjliga att nå. Allt detta kan innebära att en grupp äldre i vårt samhälle @ som inte har anhöriga med tillgång till bil @ ”döms till kommunarrest” inte minst under större helger.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga statsrådet om några lagändringar planeras inom regelverket för riksfärdtjänst där hänsyn tas till den sökandes ålder, förekomsten av allmänna kommunikationer och närheten till anhöriga.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:833 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:833 om riksfärdtjänst

Statsrådet Ulrica Messing

Inger Gustafsson har frågat mig om några lagändringar planeras inom regelverket för riksfärdtjänst där hänsyn tas till den sökandes ålder, förekomsten av allmänna kommunikationer och närheten till anhöriga.

Precis som Inger Gustafsson skriver tar lagen om riksfärdtjänst ingen hänsyn till den sökandes ålder, förekomsten av allmänna kommunikationer eller närheten till anhöriga. Detta beror på att regler om riksfärdtjänst syftar till att komplettera de transportmässiga nackdelar som en person med funktionshinder har i förhållande till andra medborgare. Jag håller med Inger Gustafsson om att hög ålder, närheten till anhöriga eller avsaknaden av kollektivtrafik naturligtvis kan påverka resmöjligheterna men det gäller även personer utan funktionshinder.

Det är i sammanhanget viktigt att påminna om att riksdagen år 2000 fattade beslut om en nationell handlingsplan för handikappolitiken. I den fastställdes att kollektivtrafiken bör vara tillgänglig för funktionshindrade senast år 2010 vilket förhoppningsvis kommer att leda till att många av de funktionshindrade som i dag reser med färdtjänst eller riksfärdtjänst i stället kan resa med allmänna kommunikationsmedel.

Mot bakgrund av det jag nämner ovan har jag för närvarande inga planer att förändra regelverket för riksfärdtjänst i den riktning som Inger Gustafsson åsyftar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.