riksdagens beslut 1998 - Kvinnofrid

Skriftlig fråga 2004/05:581 av Markström, Elisebeht (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-10
Anmäld
2004-12-10
Besvarad
2004-12-15
Svar anmält
2004-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga 2004/05:581

av Elisebeht Markström (s) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om riksdagens beslut 1998 @ Kvinnofrid

Då riksdagen fattade sitt beslut Kvinnofrid 1998 gavs en rad uppdrag åt olika myndigheter. Bland annat beslutades att 13 yrkesexamina skulle kompletteras med kunskap om mäns våld mot kvinnor. Dessvärre har så aldrig skett. Högskoleverkets utvärdering Genusperspektiv och mäns våld mot kvinnor i elva utbildningar om hur frågor om genusperspektiv och mäns våld mot kvinnor beaktas i utbildningen visar att uppdraget att förtydliga examensordningen för berörda yrkesutbildningar aldrig verkställts.

Det är av flera skäl upprörande att inget skett trots att det nu gått sex år sedan riksdagen fattade sitt beslut. Inte endast för att riksdagens beslut med snabbhet ska verkställas utan också för att det fortfarande 2004 utexamineras elever i dessa aktuella yrken utan någon som helst utbildning om orsak och konsekvens för de som drabbats av mäns våld mot kvinnor.

Vad avser statsrådet att göra för att snabbast möjligt verkställa riksdagens beställning sedan 1998?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:581 besvarad av

den 16 december

Svar på fråga 2004/05:581 om riksdagens beslut 1998@Kvinnofrid

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Elisebeht Markström har frågat vad jag avser att göra för att snabbast möjligt verkställa riksdagens beställning från 1998 om införande av bestämmelser avseende kunskap om mäns våld mot kvinnor i vissa yrkesutbildningar.

I propositionen Kvinnofrid (prop. 1997/98:55) betonade regeringen vikten av att de som i sin yrkesverksamhet kommer i kontakt med kvinnor som har utsatts för våld också ska ha kompetens att kunna upptäcka problemen och bemöta utsatta kvinnor på rätt sätt.

Förordningsändringar avseende högskolans examensordning, bilaga 2 till högskoleförordningen (193:100) genomfördes därför 1998 och trädde i kraft den 1 januari 1999. De nya bestämmelserna avsåg juris kandidat-, teologie kandidat-, barnmorske-, läkar-, lärar-, psykolog-, psykoterapeut-, sjuksköterske- , social omsorg- och socionomexamen. Dock ser formuleringen olika ut för olika examina.

Under hösten 2003 gav regeringen Högskoleverket i uppdrag att utreda hur genusperspektiv och mäns våld mot kvinnor beaktades i vissa yrkesutbildningar, bland annat utbildningar för vilka nya bestämmelser hade införts 1998. Regeringen ansåg det angeläget att utvärdera hur dessa frågor hanterades på landets lärosäten efter att det nya regelverket hade varit i kraft i några år.

I början på sommaren 2004 inkom Högskoleverket med den rapport som Elisebeht Markström hänvisar till i sin fråga. Högskoleverket har bedömt att ytterligare ändringar i examensordningen kunde vara nödvändiga. Arbetet för kvinnofrid måste ske på alla samhällsnivåer och bland annat innebär det utbildning av personer som kommer i kontakt med utsatta kvinnor så att de kan ge stöd. Högskoleverkets förslag får även stöd i betänkandet Slag i luften. En utredning om myndigheter våld och makt (SOU 2004:121) som överlämnades till regeringen den 13 december. Jag överväger därför att föreslå regeringen att besluta om vissa författningsändringar med anledning av detta. Dessa kommer att behandlas i samband med den översyn av examensordningen som för närvarande pågår inom Utbildningsdepartementet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.