Riksbankens ställning

Skriftlig fråga 2003/04:572 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-19
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2003/04:572

av Owe Hellberg (v) till finansminister Bosse Ringholm om Riksbankens ställning

För att göra det möjligt för Sverige att gå med i EMU fullt ut så fattade riksdagen beslut om att göra Riksbanken självständig gentemot riksdag och regering. Folkomröstningen om EMU gav ett entydigt besked från svenska folket om att ej införa euron som valuta. Det innebär att det inte är aktuellt för Sverige att inom överskådlig framtid gå med i EMU, enligt riksdagspartiernas tolkning av folkomröstningsresultatet. Kriteriet för en fristående riksbank har därmed fallit och riksdagen kan fatta ett nytt beslut i frågan.

Lågkonjunkturen håller i sig, arbetsmarknaden har en svag utveckling och arbetslösheten ökar, vilket är mycket negativt för svensk ekonomi. Det finns inga tecken som tyder på en ökad inflation och för att få fart på hjulen, så har bland annat statsministern, näringsministern och LO-ekonomer krävt en sänkning av räntan. En onödigt hög ränta minskar möjligheterna för en uppgång på arbetsmarknaden och dämpar hushållens konsumtion.

Min fråga till finansminister Bosse Ringholm blir då följande:

Vad avser ministern att göra för att öka det politiska inflytandet över Riksbankens beslut om räntan för att underlätta harmoniseringen av den svenska finans- och penningpolitiken?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:572 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:572 om Riksbankens ställning

Statsrådet Gunnar Lund

Owe Hellberg har frågat finansminister Bosse Ringholm vad han avser att göra för att öka det politiska inflytandet över Riksbankens beslut om räntan för att underlätta harmoniseringen av den svenska finans- och penningpolitiken. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 1 januari 1999 stärktes Riksbankens ställning bland annat genom att banken fick ett lagstadgat mål för penningpolitiken. Samtidigt ändrades Riksbankens ledningsstruktur och en direktion inrättades som ska fatta beslut i alla penningpolitiska frågor. Det infördes också ett uttryckligt förbud för myndigheter att bestämma hur Riksbanken ska besluta i frågor som rör penningpolitiken.

Enligt regeringen finns det två skäl att öka Riksbankens oberoende (prop. 1997/98:40 Riksbankens ställning). "För det första kan det specifika trovärdighetsproblemet för penningpolitiken och dess negativa konsekvenser begränsas om statsmakterna gör troligt att avvikelser från prisstabilitetsmålet inte kommer att ske. Den institutionella ramen för penningpolitiken kan bidra till detta. Genom att delegera ansvaret för penningpolitiken till en självständig Riksbank med ett klart angivet prisstabilitetsmål kan politiken ges det långsiktiga perspektiv som skapar förutsättningar för att målet skall vara trovärdigt. För det andra har Sveriges medlemskap i EU medfört att förutsättningarna för penning- och valutapolitiken har förändrats. Som en följd av medlemskapet i EU har Sverige åtagit sig att stärka Riksbankens självständighet."

Det bör också nämnas att regeringens förslag bygger på en uppgörelse mellan fem partier som deltog i den arbetsgrupp som diskuterade Riksbankens framtida ställning.

Owe Hellberg gör gällande att resultatet av folkomröstningen om EMU innebär att det inte är aktuellt för Sverige att inom överskådlig framtid gå med i valutaunionen. Motiven för en fristående riksbank skulle därmed ha fallit och riksdagen vara oförhindrad att fatta ett nytt beslut i frågan.

Jag delar inte Owe Hellbergs bedömning. Jag noterar för övrigt att hans inställning avviker väsentligt från vad många av hans partivänner gav uttryck för under förra årets EMU-kampanj. Då höjdes Riksbanken till skyarna. Dess självständighet prisades och framställdes i många debattinlägg som en grundpelare i vårt demokratiska styrelseskick, vilken hotades av en EMU-anslutning.

De fördelar som finns med en självständig riksbank gäller alltjämt. Erfarenheterna av en oberoende riksbank är goda. Penningpolitiken anpassas med utgångspunkt från utsikterna för den svenska inflationsutvecklingen och det råder hög trovärdighet kring prisstabilitetsmålet. Banken har dessutom valt att öppet kommunicera sina beslut genom att offentliggöra protokoll där det framgår om direktionsledamöterna har olika uppfattning. För mig är det dessutom självklart att Sverige ska följa de åtaganden som följer med medlemskapet i EU. Några förslag som ökar det politiska inflytandet över Riksbankens beslut om räntan är därför inte aktuella.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.