Ridsportens förutsättningar

Skriftlig fråga 2019/20:157 av Ebba Hermansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-10
Överlämnad
2019-10-11
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Omkring en halv miljon människor i Sverige beräknas syssla med någon form av aktiv hästsport. Ridsportens betydelse både för enskilda utövare och för Sverige som hästnation kan inte nog understrykas. Enligt Hästnäringens Nationella Stiftelse omsatte exempelvis den rena hästnäringen 31,3 miljarder kronor år 2016. Inklusive spridningseffekter uppgår omsättningen till 72 miljarder kronor. Sammantaget utgör effekterna av hästnäringen 0,5 procent av Sveriges totala bnp.

Utöver positiva effekter för samhället i stort är ridsporten särskilt viktig för ungdomar och för personer med funktionsnedsättning, som båda hör till de grupper där ridsporten är bland de vanligaste sporterna. Extra ovärderlig är ridsportens betydelse för den kvinnliga delen av befolkningen, då denna grupp utgjorde hela 91 procent av samtliga medlemmar i Svenska Ridsportförbundet 2018. Att främja ridsporten torde därför ses som en viktig jämställdhetsfråga.

Med anledning av ovan vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Ämnar ministern vidta några särskilda åtgärder för att främja svensk ridsport?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:157 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku

2019/

01734/CSM

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:157 av Ebba Hermansson (SD)
Ridsportens förutsättningar

Ebba Hermansson har frågat mig om jag ämnar vidta några särskilda åtgärder för att främja svensk ridsport.

Den statliga idrottspolitiken bygger på den grundläggande idén om att alla former av idrott och motion, utifrån olika förutsättningar och perspektiv, bidrar till att nå de politiska målen. För den här regeringen är det en självklarhet att idrotten ska vara till för alla, oavsett bakgrund, funktionsnedsättning, ambitionsnivå och andra förutsättningar. Regeringen fattar emellertid inte beslut om stöd till enskilda idrotter, utan det statliga idrottsstödet fördelas av Riksidrottsförbundet utifrån statens syften med stödet. Regeringen för en löpande dialog med Riksidrottsförbundet för att få till stånd behövliga förändringar mot ökad jämlikhet och jämställdhet i den statliga bidragsgivningen till idrottsverksamhet. Jag följer frågan nära och ser med tillförsikt fram emot en utveckling där de motions- och idrottsverksamheter som bäst bidrar till den statliga idrottspolitikens måluppfyllelse kommer att få en allt större del av det statliga idrottsstödet.

Stockholm den 23 oktober 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.