revor i trygghetssystemen

Skriftlig fråga 2003/04:1183 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-10
Anmäld
2004-05-10
Besvarad
2004-05-18
Svar anmält
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 maj

Fråga 2003/04:1183

av Ronny Olander (s) till statsrådet Hans Karlsson om revor i trygghetssystemen

Sedan en tid tillbaka har jag från olika håll fått oroande vittnesmål om att antalet personer ökar som oförskyllt drabbas av att varken kunna få sjukförsäkring eller a@kassa.

De livsöden som återges varierar; det kan vara alltifrån att bli utsatt för starkt ifrågasättande av rätten till sjukpenning till hårdnande krav från arbetsförmedlingarna. Sif@tidningen har återgivit exempel hur människor som blivit arbetslösa även mist sin sjukpenning då de missat anmäla sig hos arbetsförmedlingen inom en dag.

Jag tycker det är svårt att avgöra om de här förhållandena beror på ett allmänt hårdnande samhällsklimat, eller om det är så att försäkringskassor och arbetsförmedlingar är satta under ett sådant tryck att enskilda kommer i kläm. Det jag vet är att varje människa som begär hjälp men lämnas helt utan stöd är ett misslyckande från samhällets sida.

Min fråga till arbetslivsministern är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att vi ska kunna minimera riskerna att människor ramlar ur de sociala trygghetssystemen och blir utan ersättning?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1183 besvarad av

den 19 maj

Svar på fråga 2003/04:1183 om revor i trygghetssystemet

Statsrådet Hans Karlsson

Ronny Olander har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att vi ska kunna minimera riskerna att människor ramlar ur de sociala trygghetssystemen och blir utan ersättning.

Jag uppfattar att det är två frågor. Den ena frågan avser människor som bedömts inte uppfylla vare sig villkoren sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Den andra gäller personer som inte anmält sig som arbetssökande och därför inte har rätt att behålla sin sjukpenninggrundande inkomst.

Regeringen gav år 2001 AMS och RFV i uppdrag att inleda förnyelsen av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Uppdraget innebar att i fem geografiska områden starta en pilotverksamhet i syfte att skapa en mer samordnad organisation av den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Erfarenheterna av denna pilotverksamhet har sedan tagits till vara i de nationella verksamhets- och handlingsplaner som AMS och RFV fått i uppdrag att utforma. Ökade insatser för gruppen arbetslösa sjukskrivna har kommit till stånd genom de 5 % av sjukpenninganslaget som numera kan användas för finansiell samordning och samverkan inom rehabiliteringsområdet.

Jag är medveten om att det fortfarande finns brister, men min bedömning är att samverkan mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen har utvecklats mycket positivt de senaste åren och att förutsättningarna för att lokalt utforma arbetssätt så att människor på lämpligt sätt kommer åter i arbete.

Jag vill betona att den som vill anmäla sig som arbetssökande också har rätt att göra så. Ett grundvillkor för arbetslöshetsersättning är emellertid att sökanden är arbetsför och oförhindrad att åta sig arbete. För sådan ersättning måste sökanden alltså både vilja och kunna arbeta. Det finns också en rad arbetsmarknadspolitiska åtgärder för arbetshandikappade och andra som syftar till att ta till vara sökandens arbetsförmåga.

Normalt omfattas endast den som har inkomst av sjukpenningförsäkringen. Om inkomstförhållandena förändras för den försäkrade ska också den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) ändras. Den som inte längre har inkomst omfattas inte av sjukpenningförsäkringen.

Reglerna om SGI-skyddade tider innebär emellertid att den försäkrade får behålla sitt sjukpenningskydd om vissa förutsättningar är uppfyllda. Till de grupper som omfattas av sådana så kallade SGI-skyddade tider hör @ under vissa omständigheter @ bland andra föräldrar, studerande och arbetslösa.

För att omfattas av skyddsreglerna måste den som är arbetslös vara anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen och beredd att anta erbjudet arbete i en omfattning som motsvarar fastställd SGI samt aktivt söka arbete. Något krav på att den försäkrade ska vara berättigad till arbetslöshetsersättning finns inte.

Enligt min uppfattning är det viktigt att upprätthålla kravet på att vara aktivt arbetssökande för att få sin SGI skyddad. Det är dock viktigt att RFV och försäkringskassorna informerar de försäkrade om detta. Särskilt viktigt är det naturligtvis att försäkringskassan informerar om detta krav när försäkringskassan beslutar att inte längre betala sjukpenning till en person som är arbetslös.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.