Revisorernas värdering av nybyggda hyreshus

Skriftlig fråga 2016/17:107 av Nooshi Dadgostar (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-13
Överlämnad
2016-10-13
Anmäld
2016-10-14
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Nyligen rapporterade Sveriges Radio att många kommunala bostadsbolag drabbas av revisorernas krav på nedskrivningar i samband med nybyggnation av hyreshus. Med revisorernas nuvarande värderingsmetod kan ett nybyggt hyreshus värderas betydligt lägre än vad det har kostat att bygga huset. Detta riskerar att leda till att kommunala bostadsbolag låter bli att bygga nya hyresrätter. Hundratals bostadsprojekt beräknas ha ställts in på grund av detta sedan 2013.

Trots att de kommunala bostadsbolagens avsikt inte är att sälja de nyproducerade hyreshusen vidare, utan att förvalta dem för lång tid framöver, väljer vissa revisorer att kräva nedskrivningar. Något som alltså är helt onödigt och enligt flera bedömare en direkt felaktig värderingsmetod.

I ett läge där bostadsbristen är akut och behovet av nya hyresrätter är enormt vittnar nu många kommuner om att åtskilliga bostadsprojekt riskerar att ställas in på grund av revisorernas felaktiga värderingsmetod.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att komma till rätta med det beskrivna problemet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:107 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/06379/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:107 av Nooshi Dadgostar (V) Revisorernas värdering av nybyggda hyreshus

Nooshi Dadgostar har frågat mig vilka åtgärder jag tänker att vidta för att komma till rätta med att kommunala bostadsbolag drabbas av revisorernas krav på nedskrivning i samband med nybyggnation av hyreshus.

I likhet med Nooshi Dadgostar är jag angelägen om att de kommunala bostadsbolagen, i storstadsregioner liksom på mindre och medelstora orter, kan bygga hyresbostäder. Regeringens har gjort omfattande satsningar för att öka bostadsbyggandet, i det s.k. bostadspolitiska paketet som aviserades i budgetpropositionen för 2016 ingår bl.a. investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande. Stödet syftar till att möjliggöra byggande av fler små, klimatsmarta hyresrätter med rimliga hyror i Sverige.

Kommunala bostadsaktiebolags möjligheter att bygga bostäder styrs av lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag och de affärsmässiga principer de har att följa. Så länge hyrorna bedöms täcka kostnaderna finns ett utrymme för kommunen att bedöma vilken avkastning de vill ha på den aktuella investeringen och bolaget som helhet.

I fråga om nedskrivningar gäller att kommunala bostadsaktiebolag ska redovisa en fastighet som en tillgång i sin årsredovisning. Utgångspunkten är att en sådan tas upp till ett värde som motsvarar utgiften för att förvärva den. Om det finns en bestående värdeminskning ska värdet skrivas ned. Det gäller för alla aktiebolag. Redovisning ska ske enligt god redovisningssed vilket bl.a. innefattar hänsynstagande till Bokföringsnämndens vägledning om årsredovisning. Revisorns uppdrag är att i enlighet med god revisionssed granska bl.a. bolags räkenskaper. Såväl aktieägare, anställda och andra intressenter har ett intresse av att kontrollen är ändamålsenlig. Jag utgår från att revisorerna i sina ställningstaganden gör en helhetsbedömning där de utgår från prognoser över kassaflödet för fastigheten och företaget utifrån det långsiktiga behovet av bostäder med hänsyn tagen till den demografiska utvecklingen. På mindre orter är det ofta mer vanskligt att använda sig av marknadsvärdet vid en eventuell försäljning, som utgångspunkt för värderingen. Som Nooshi Dadgostar beskriver kan redovisningsreglerna i vissa fall ändå leda till att nybyggda bostadshyreshus kan behöva tas upp till ett lägre värde än produktionskostnaden. Men det bör i så fall enbart vara i situationer där det inte finns ett tydligt långsiktigt behov.

Stockholm den 26 oktober 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.