Revisionsplikt

Skriftlig fråga 2005/06:853 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2006-01-24
Inlämnad
2006-01-24
Besvarad
2006-02-01
Svar anmält
2006-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2005/06:853 av Hans Backman (fp) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Revisionsplikt

Sverige är ett av få länder som har exakt samma revisionsplikt för stora som för små företag. Detta krav innebär en klar nackdel i den internationella konkurrensen.

Det finns i Sverige en allmän uppfattning om att revision är bra i sig. Någon närmare analys av revisionspliktens för- och nackdelar har dock aldrig gjorts. I England började man redan för tio år sedan med en systematisk genomtänkt avreglering. Om inte nyttan av en tvingande regel kan visas vara större än de kostnader regeln för med sig avskaffas regeln. På så sätt undantas i dag alla mindre företag från revisionsplikten.

I England har man dragit slutsatsen att det saknas bevis för att fördelarna med allmän revisionsplikt motiverar den kostnad som den medför för de mindre företagen. Mot den bakgrunden har man, efter det att undantaget infördes, höjt gränsvärdet för revisionspliktiga företag tre gånger.

Finland har redan infört lättnader i regelverket för småföretag, och ytterligare förslag är aktuella. I de andra ”gamla” EU-länderna har man antingen aldrig haft revisionsplikt för småföretag eller också har man avskaffat den.

Jag vill därför fråga om statsrådet avser att vidta åtgärder för att införa lättnader i reglerna för revisionsplikten för småföretagen i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:853 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 2005/06:853 om revisionsplikt

Justitieminister Thomas Bodström

Hans Backman har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att införa lättnader i reglerna för revisionsplikten för småföretagen i Sverige.

Inom EU har nyligen ett nytt direktiv om revisorer och revision antagits. Direktivet kan väntas bli offentliggjort i EU:s officiella tidning under våren 2006. Medlemsstaterna har sedan två år på sig att genomföra direktivet.

Jag avser att inom den närmaste tiden ge en utredare i uppdrag att ta fram ett förslag till hur direktivet bör genomföras i svensk rätt. Det är enligt min mening lämpligt att utredaren som ett led i detta arbete överväger om det bör göras några ändringar i det regelverk som styr revisionen av de små företagen. En naturlig utgångspunkt är att möjligheter till förenklingar för företagen ska tas till vara.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.