Resurstilldelning till högskolor

Skriftlig fråga 2005/06:266 av Landgren, Per (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-10-28
Inlämnad
2005-10-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 oktober

Fråga 2005/06:266 av Per Landgren (kd) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Resurstilldelning till högskolor

Det nuvarande systemet för tilldelning av resurser till högskolorna, inklusive de konstnärliga, skapades för att åstadkomma en jämn och rättvis fördelning mellan landets olika lärosäten.

Vid en närmare granskning visar det sig emellertid att motsvarigheter i Stockholm till Göteborgs universitets konstnärliga högskolor under innevarande budgetår tillsammans har en extra tilldelning för lokalkostnader som summeras till 8 645 000 kr. Motsvarande fakultetsbildning vid Göteborgs universitet har inget sådant bidrag alls.

När det gäller ”konstnärligt utvecklingsarbete” kan konstateras att Göteborgs motsvarigheter i Stockholm tillsammans erhåller 22 978 000 kr. Till konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet inlöper endast 8 276 000 kr. Även vid en jämförelse av antalet helårsstudenter vid de olika lärosätena är fördelningen mycket ojämn till Stockholmsskolornas fördel.

En tredje punkt avser det anmärkningsvärda utvecklingsbidrag på 16 447 000 kr som tilldelats Kungl. Musikhögskolan. Detta stöd etablerades 2003, då med 15 miljoner kronor, och har sedan skrivits upp likt ett reguljärt anslag.

Slutligen kan tilläggas att regeringen i den senaste forskningspropositionen riktar ytterligare öronmärkta förstärkningar till de konstnärliga högskolorna i Stockholm men helt förbigår motsvarande enheter i Göteborg.

Min fråga till utbildningsministern är nu:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska skillnaderna mellan motsvarande verksamheter i Stockholm och Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:266 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:266 om resurstilldelning till högskolor

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Per Landgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska skillnaderna mellan likartade verksamheter vid de konstnärliga högskolorna i Stockholm och vid Göteborgs universitet.

De konstnärliga högskoleutbildningarna, det konstnärliga utvecklingsarbetet och forskning på det konstnärliga området är för mig mycket viktiga uppgifter för landets universitet och högskolor. Regeringen har i budgetpropositionen för 2006 (prop. 2005/06:1) föreslagit förstärkningar av anslagen till konstnärligt utvecklingsarbete för samtliga lärosäten som har sådana anslag. Totalt vill regeringen satsa över 41,5 miljoner kronor 2006.

I propositionen Forskning och förnyelse (prop. 2000/01:3) tilldelades dessutom Vetenskapsrådet 20 miljoner kronor för perioden 2001@2003 för forskning och utvecklingsarbete på det konstnärliga området. Vetenskapsrådets stöd har därefter legat på nivån 20 miljoner kronor per år. Samtliga lärosäten med sådan verksamhet har möjlighet att ansöka om dessa medel i konkurrens. Vetenskapsrådet avser att utvärdera stödet under 2006 som underlag för beslut om dess framtida utformning.

När man jämför anslag är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon automatisk koppling mellan volymer eller anslag i den grundläggande högskoleutbildningen och tilldelningen av resurser till forskning eller konstnärligt arbete.

När det gäller konstnärlig högskoleutbildning i Stockholm och vid Göteborgs universitet finns det också såväl historiska som organisatoriska skillnader. De sju konstnärliga högskolorna i Stockholm är var och en egna myndigheter med de krav på återrapportering med mera som följer av detta. De konstnärliga utbildningarna i Göteborg organiseras inom ramen för Göteborgs universitet med bland annat andra möjligheter till prioriteringar mellan olika områden.

Det är svårt att göra enkla jämförelser mellan olika lärosäten. Förutsättningarna är inte alltid jämförbara. Det är dock viktigt för mig att alla studenter och lärare i högskolan, oavsett var i landet och inom vilket område verksamheten bedrivs, ges goda förutsättningar för utbildning och forskning av hög kvalitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.