Till innehåll på sidan

Resursförstärkningar gentemot landets länsstyrelser

Skriftlig fråga 2021/22:1333 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-22
Överlämnad
2022-03-23
Anmäld
2022-03-24
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ida Karkiainen (S)

 

Landets 21 länsstyrelser utgör den svenska statens civila beredskapsorganisation på regional nivå. Länsstyrelsernas uppdrag är att hantera uppkomna krissituationer och att bygga upp det civila försvaret.

Min bild är att landets länsstyrelser i varierad grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att i dag är över 1 miljon människor på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning ändras snabbt. En följd av kriget är ju förutsedd global brist på livsmedel etcetera.

På en tidigare fråga till civilministern med lydelsen ”vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?” svarar civilministern bland annat följande: ”Den 10 mars 2022 beslutade regeringen att ge länsstyrelserna i uppdrag att inom ramen för det regionala geografiska områdesansvaret regelbundet komma in med underlag till Regeringskansliet med anledning av den ryska invasionen av Ukraina och den påverkan den får på det svenska samhället. I uppdraget ingår också att samordna sådan informationsinhämtning från kommuner och regioner som andra statliga myndigheter genomför med anledning av omvärldsläget. Den 11 mars beslutade regeringen också om att uppdra åt länsstyrelserna att göra en inventering av befintliga lokaler, anläggningar och även andra enklare boendeformer som kan användas som tillfälliga boenden på såväl kort som något längre sikt.”

Det är bra att regeringen aktiverat sig och sin regionala statliga organisation.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ida Karkiainen:

 

Med anledning av de uppdrag som regeringen så här långt givit landets länsstyrelser att följa vår omvärldssituation, uppdrag som kan förutses vara både långvariga och komma att växa i omfattning, vilka resursförstärkningar i syfte att möjliggöra en uthållig insats samt ge förutsättning att länsstyrelsernas ordinarie verksamhet inte påverkas har regeringen vidtagit gentemot landets länsstyrelser?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1333 besvarad av Statsrådet Ida Karkiainen (S)


Svar på fråga 2021/22:1333 av Anders Åkesson (C)
Resursförstärkningar gentemot landets länsstyrelser

Anders Åkesson har, med anledning av de uppdrag som regeringen så här långt givit landets länsstyrelser att följa vår omvärldssituation, frågat mig vilka resursförstärkningar som regeringen har vidtagit gentemot länsstyrelserna i syfte att möjliggöra en uthållig insats samt ge förutsättning att länsstyrelsernas ordinarie verksamhet inte påverkas.

Länsstyrelserna är genom sin roll som geografiskt områdesansvarig myndighet regeringens förlängda arm i kris. Länsstyrelserna ska också utgöra statens primära kontaktlänk gentemot kommunerna. Vid händelse av en kris kan det finnas behov för regeringen att genom särskilda uppdrag skyndsamt precisera länsstyrelsernas uppgifter. Rysslands invasion av Ukraina har föranlett ett sådant behov. Regeringen har därför gett länsstyrelserna i uppdrag att inom ramen för det regionala geografiska områdesansvaret regelbundet redovisa lägesbilder till Regeringskansliet. Regeringen har även gett länsstyrelserna i uppdrag att inventera förekomsten av befintliga platser för tillfälliga boenden. Bedömningen från regeringens sida är att länsstyrelserna genom sina befintliga uppgifter, sin goda lokalkännedom och sina omfattande regionala nätverk har goda förutsättningar att genomföra dessa uppdrag.

Regeringen värnar och följer upp att länsstyrelserna har förutsättningar att genomföra de uppgifter och uppdrag som regeringen lägger på myndigheterna. Denna uppföljning sker löpande och intensifieras då en snabb händelseutveckling påverkar myndigheternas roll och verksamhet. Regeringen är beredd att återkomma i denna fråga.

Stockholm den 30 mars 2022

Ida Karkiainen

– – Alexander Bjerner

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.