Resurser till SOS Alarm

Skriftlig fråga 2016/17:79 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-07
Överlämnad
2016-10-10
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-19
Sista svarsdatum
2016-10-19
Besvarad
2016-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

SOS Alarm är en av de viktigaste funktionerna i samhället för medborgarnas trygghet. Att alla vet vart man ska ringa när man behöver akut hjälp vid olyckor, brand och allvarliga brott är centralt, liksom att man snabbt får kontakt och nödvändig hjälp. Flera frågor som rör verksamheten har utretts på uppdrag av alliansregeringen, men frågorna har fastnat i beredning hos Regeringskansliet.

Bolagets ledning har vid flera tillfällen uttalat att verksamheten är underfinansierad, nu senast i en intervju i TV4 den 7 oktober 2016. En konsekvens av det är att människor har ställts i telefonkö när de ringt för akut hjälp, då antalet telefonoperatörer inte har räckt till. Detta kan givetvis få mycket allvarliga konsekvenser för enskilda människor och för samhället. Staten äger bolaget tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL),  och regeringen har tillfört och aviserat mer pengar till verksamheten. Beskeden från SOS Alarms ledning tyder dock på att tillskotten är otillräckliga.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga ansvarigt statsråd, Anders Ygeman:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att SOS Alarm har de ekonomiska resurser som krävs för att kunna ta emot och hantera larm från allmänheten?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:79 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/ 06898/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:79 av Beatrice Ask (M) Resurser till SOS Alarm

Beatrice Ask har frågat mig vad regeringen gör för att säkerställa att SOS Alarm har de ekonomiska resurser som krävs för att kunna ta emot och hantera larm från allmänheten.

Alarmeringsverksamheten är en samhällsviktig verksamhet som har stor betydelse för såväl nödställda människor som samhällets skydd mot olyckor och krisberedskap. Mellan staten och SOS Alarm finns ett alarmeringsavtal som ska säkerställa en effektiv 112-tjänst. Utöver det regleras utalarmering av räddningstjänst och ambulanser via enskilda avtal mellan SOS Alarm och dessa aktörer. Det är alltså staten tillsammans med kommuner och landsting som finansierar SOS Alarms alarmeringsverksamhet.

För att åstadkomma en effektivare och bättre samordnad nationell alarmeringsverksamhet har regeringen gett en särskild utredare i uppdrag att analysera och föreslå hur en sådan alarmeringsfunktion ska kunna inrättas och även förorda en lämplig organisationsform. Utredaren ska dock lämna fullständiga förslag till både en myndighets- och en bolagslösning, vilket syftar till att regeringen ska få ett så allsidigt beslutsunderlag som möjligt. Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 maj 2017.

För att skapa förutsättningar för förbättrade svarstider och fortsatt utveckling av alarmeringsverksamheten vid SOS Alarm har regeringen i budgetpropositionen för 2017 föreslagit att statens ersättning till bolaget ska ökas med 15 miljoner kronor utöver de 30 miljoner kronor för 2017 som aviserades i budgetpropositionen för 2016. Detta innebär att statens ersättning till bolaget ökas med totalt 45 miljoner kronor 2017.

Alarmeringsverksamheten är ett offentligt åtagande som måste fungera


på ett säkert och effektivt sätt. Korta svarstider vid SOS Alarm är av grundläggande betydelse i det avseendet. Jag följer noga utvecklingen på området och kommer vid behov vidta nödvändiga åtgärder.

Stockholm den 19 oktober 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.