Restauranger och alkohollagstiftningen

Skriftlig fråga 2019/20:1153 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-04-03
Överlämnad
2020-04-06
Anmäld
2020-04-07
Svarsdatum
2020-04-15
Sista svarsdatum
2020-04-15
Besvarad
2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En av de branscher som är mest påverkad av coronakrisen i Sverige är hotell- och restaurangbranschen. Många har nu dragit ned till en minimal bemanning. För att underlätta ytterligare för restaurangnäringen vore det välkommet om alkohollagstiftningen ändrades från och med nu och så länge coronakrisen pågår. Enligt gällande lagstiftning krävs det följande:  I 8 kap. 15 § första och andra stycket alkohollagen framgår att ett stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna ska kunna erbjudas ett varierat utbud av maträtter. Efter kl. 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter. Serveringsstället ska vara utrustat med ett i förhållande till lokalens storlek lämpligt antal sittplatser för matservering.

Ett konkret sätt att underlätta för restaurangnäringen att ta sig igenom krisen är att man ändrar lagen så att samma regler gäller för alkoholservering som i dag gäller efter kl. 23.00. Det vore att påtagligt stötta restaurangerna i att kunna dra ned på utbudet men likväl kunna servera enklare maträtter. I samma beslut borde man även medge restauranger att kunna erbjuda försäljning av öl och vin vid köp av catering.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att vidta för att genomföra förändringar av alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för restaurangnäringen att ta sig igenom och förbi coronakrisen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1153 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1153 av Lars Beckman (M) Restauranger och alkohollagstiftningen

Lars Beckman har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att vidta för att genomföra förändringar av alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för restaurangnäringen att ta sig igenom och förbi coronakrisen.

Restaurangnäringen är en av de branscher som är under stor påfrestning på grund av den rådande pandemin. Det är ett mycket besvärligt läge som Sverige nu befinner sig i. Regeringen arbetar hårt med att hitta åtgärder som syftar till att stödja de många företag som nu påverkas. Flera tillfälliga åtgärder har presenterats, bl.a. likviditetsförstärkning via skattekontot, slopade sjuklönekostnader för företag, slopat karensavdrag, statliga kreditgarantier för att stötta drabbade små och medelstora företag, sänkta arbetsgivaravgifter, stöd för hyreskostnader till företag i utsatta branscher samt skatteförändringar riktade mot mindre företag.

Sverige har sedan länge valt att ha en folkhälsobaserad alkoholpolitik och alkohollagstiftningen är skapad med detta i åtanke. Den svenska alkoholpolitiken syftar till att minska de medicinska och sociala skadorna av alkohol. Detta mål har antagits av riksdagen och anses ha ett brett politiskt stöd. Målet uppnås genom att minska den totala konsumtionen av alkohol i samhället, t.ex. genom att begränsa tider och former för alkoholservering samt genom Systembolagets detaljhandelsmonopol. Detaljhandelsmonopolet är ett mycket viktigt verktyg för den svenska alkoholpolitikens genomförande.

Att tillåta restauranger att leverera alkoholdrycker i samband med hemleverans av mat vore en uppluckring av monopolet varför en sådan ändring av alkohollagen är utesluten. Vidare är det känt att alkohol och våld ofta följs åt och det finns indikationer på att alkoholförsäljningen ökar, vilket kan leda till andra folkhälsokonsekvenser så som ökat alkoholmissbruk.

Regeringen följer näringslivets utveckling mycket noga och arbetar intensivt med att analysera behovet av ytterligare åtgärder. I det arbetet omfattas även de aspekter och behov som berör de mindre företagen så som restauranger. I dessa tider är det dock extra viktigt att beakta folkhälsan och inte tumma på de principer som ligger till grund för alkoholpolitiken.

Stockholm den 15 april 2020

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.