respekt för EMU-folkomröstningen

Skriftlig fråga 2004/05:212 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-25
Anmäld
2004-10-26
Besvarad
2004-11-03
Svar anmält
2004-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga 2004/05:212

av Ulf Holm (mp) till statsrådet Gunnar Lund om respekt för EMU-folkomröstningen

Den svenska folkomröstningen om ett svenskt deltagande i EMU den 14 september 2003 slutade med att en förkrossande majoritet av svenska folket röstade nej till en svensk anslutning, 56 %. Trots detta tydliga beslut från svenska folket så kan man resa frågetecken kring respekten och kunskapen om detta beslut i EU-kretsen. Senast i dag kunde man läsa i Dagens Nyheter att Europeiska centralbanken, ECB, i sin årliga konvergensrapport totalt utelämnat information om den svenska folkomröstningen. I stället konstaterar ECB att Sverige uppfyller alla krav utom två, dels att ha en fast växelkurs gentemot euron och dels ändring i regeringsformen och riksbankslagen, för införande av euron. Dessutom har ECB fräckheten att skriva att Sverige trots påstötningar inte har ändrat denna lagstiftning för att kunna övergå till euron och man konstaterar också att Sverige har en skyldighet enligt EU-fördraget att införa euron, eftersom vi, till skillnad från Danmark och Storbritannien, inte har något undantag i fördraget.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet varför han inte verkat för ett skriftligt undantag i EU-fördraget för att inte Sverige ska tvingas på euron.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:212 besvarad av

den 3 november

Svar på fråga 2004/05:212 om respekt för EMU-folkomröstningen

Finansminister Pär Nuder

Ulf Holm har frågat statsrådet Lund om varför regeringen inte har verkat för ett skriftligt undantag från medverkan i EU:s valutaunion. Som arbetet i regeringen numera är fördelat är det jag som ska svara på frågan.

Minst vartannat år, eller på begäran av en medlemsstat med undantag, ska kommissionen och Europeiska centralbanken rapportera till rådet enligt fördragets artikel 122.2. Rapporterna ska innehålla en bedömning av hur en medlemsstat med undantag uppfyller konvergenskriterierna samt den legala konvergensen.

I föreliggande rapporter bedömdes Sverige tillsammans med de tio EU-länder som blev medlemmar den 1 maj i år. Av de fyra konvergenskriterierna uppfyller Sverige inte växelkurskriteriet, enligt kommissionen och Europeiska centralbanken. Vidare anser de att Sverige inte uppfyller kravet på legal konvergens. De konvergenskriterier som Sverige uppfyller är prisstabilitet, låga räntor och kravet på sunda offentliga finanser.

När det gäller bedömningen om lagstiftningen beträffande riksbanken är förenlig med fördraget och stadgan för Europeiska centralbankssystemet konstateras i kommissionens rapport att fullständig förenlighet inte föreligger. Europeiska centralbanken konstaterar i sin rapport att Sverige inte uppfyller kraven på anpassning av den nationella lagstiftningen och efterfrågar lagändring.

Enligt Europeiska rådets resolution om införandet av en växelkursmekanism i den tredje etappen (ERM II) kan det förväntas att undantagsländerna ansluter sig, men det framgår också att ett deltagande är frivilligt. Av de 13 EU-länder som inte infört euron som valuta har fyra valt att delta i ERM II (Danmark, Estland, Litauen och Slovenien). Sverige har valt att inte ansluta sig till ERM II och en sådan anslutning är inte heller aktuell för svenskt vidkommande. Därmed är ett skriftligt undantag från ett deltagande i valutaunionen inte heller nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.