reservatet Los Cedros

Skriftlig fråga 2003/04:564 av Sjöstrand, Sven-Erik (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga 2003/04:564

av Sven-Erik Sjöstrand (v) till statsrådet Carin Jämtin om reservatet Los Cedros

Los Cedros är ett biologiskt reservat med bergsregnskog och molnskog i nordvästra Ecuador. Reservatet, som bildades 1991 och omfattar 64 kvadratkilometer, har en mycket rik flora och fauna. I faunan ingår bland annat glasögonbjörn, fem arter kattdjur, däribland jaguar och puma, och jättebälta.

I augusti 2003 upphävde, mycket oväntat, en domstol inom det nationella institutet för jordbruksutveckling, INDA, reservatets skyddsstatus. Domstolen hade funnit att beslutet om skydd hade fattats på felaktiga grunder. Under domstolsförhandlingarna gavs företrädare för Los Cedros inte tillfälle att höra vittnen, vilket däremot käranden fick göra. Domstolens beslut verkar ha kommit till som ett resultat av påtryckningar från rika ecuadorianer, vilka alla tidigare har tjänstgjort som höga tjänstemän inom regeringsadministrationen. Los Cedros ligger nu öppet för exploatering.

Efter Los Cedros bildande bidrog Miljöförbundet Jordens Vänner ekonomiskt bland annat till uppbyggnaden av en besöksstation för turister och forskare. Stödet gavs under åren 1993@1997, inom ramen för ett av Sida godkänt projekt. Totalt ca 377 000 kr (i dåvarande penningvärde) fördes över till Los Cedros, varav 80 % kom från Sida och 20 % från Miljöförbundet Jordens Vänner. På motsvarande sätt betalade Australiens regering över 70 000 dollar till Los Cedros och dess skötsel.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förhindra exploateringen av Los Cedros?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:564 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:564 om reservatet Los Cedros

Statsrådet Carin Jämtin

Sven-Erik Sjöstrand har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förhindra exploateringen av reservatet Los Cedros i Ecuador.

Regnskogen i Ecuador har minskat dramatiskt under senare år. Därigenom hotas den biologiska mångfalden och i förlängningen även människors försörjning. Utöver skydd genom reservat krävs ett hållbart nyttjande av skog för att stoppa exploateringen. Utvecklingen av ett hållbart skogsbruk ingår också i svenska biståndsinsatser som syftar till utveckling av landsobygd och regioner med just skogsnäringen som en viktig inkomstkälla.

Genom Sida stöder Sverige flera satsningar på miljö- och naturresursområdet i Latinamerika. Större insatser sker främst i Centralamerika i syfte att lösa gränsöverskridande miljöproblem, för att samordna ländernas miljöpolitik och för kompetensuppbyggnad. Inför 2004 planeras insatser inom miljöområdet i Latinamerika motsvarande ca 45 miljoner kronor. I Ecuador stöder Sida studier och planering för ett vattenavrinningsområde i norra delen av landet. Projektet genomförs i samarbete med bland annat en ecuadoriansk myndighet som arbetar för utveckling av de norra och södra gränsområdena.

Ecuador har stora ekonomiska och politiska problem som även tar sig uttryck i politisk och social instabilitet, svårigheter för människor att finna arbete och hög utvandring av ekonomiska skäl. Det har ett nära samband med fattigdom och brist på jämlik fördelning av landets resurser. Utöver utvecklingssamarbete på miljöområdet är därför ett arbete för demokratisk utveckling och social och ekonomisk utjämning centralt. Skolgång för alla barn, hälso- och sjukvård och annan offentlig service utanför storstadsområdena och decentralisering av makt och resurser är exempel på angelägna frågor för Ecuadors framtid. För 2004 planerar Sida ytterligare projekt i den biståndsform som kallas kontraktfinansierat tekniskt samarbete motsvarande ett par miljoner om året. Sverige stöder även svenska enskilda organisationer med verksamhet i Ecuador såsom Forum Syd, Rädda Barnen, Svenska Missionsrådet och UBV.

Ett viktigt arbete för att stoppa exploateringen av regnskogen bedrivs även inom ramen för FN. Sverige har ambitionen att vara ett föregångsland och en pådrivande kraft internationellt för en omställning till hållbar utveckling där ekonomisk och social utveckling och miljöskyddet är ömsesidigt stödjande. Vi är och har varit drivande i FN-processerna på detta område, framför allt inför världstoppmötet i Johannesburg 2002, där 193 länder antog en rad målsättningar, inklusive till skydd för skog och biologisk mångfald. Dessa följs nu upp i relevanta organ som till exempel FN:s konvention om biologisk mångfald där Sverige deltar aktivt. Ett viktigt fora är också FN:s skogsforum som verkar för att de åtgärdsförslag och principer om hållbart skogsbruk som världssamfundet kommit överens om, ska genomoföras på nationell, regional och global nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.