Reseförbud för kvinnor i Irak

Skriftlig fråga 2007/08:726 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-07
Anmäld
2008-02-12
Besvarad
2008-02-13
Svar anmält
2008-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 februari

Fråga

2007/08:726 Reseförbud för kvinnor i Irak

av Tina Acketoft (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det är nu snart ett år sedan nya passregler, som ytterligare försvårar kvinnors resande, infördes i Irak den 8 mars 2007. Kort innebär de nya reglerna att kvinnor måste be om en manlig släktings eller makes tillstånd för att söka eget pass, vilket innebär att kvinnor i praktiken effektivt är underkastade reseförbud både inom och utanför landet. Detta är bara ett av många beslut som visar att kvinnorna i Irak ses som andra klassens medborgare och grovt diskrimineras av regelsystem och makten. Liknande beslut och system finns tyvärr i betydligt fler länder än Irak.

Med hänvisning till det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Hur avser utrikesministern att verka för att kvinnor ska ges samma möjligheter och rättigheter som män att fritt resa i och ur Irak på samma villkor som manliga medborgare?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:726 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 februari

Svar på fråga

2007/08:726 Reseförbud för kvinnor i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Tina Acketoft har frågat mig hur jag avser att verka för att kvinnor ska ges samma möjligheter och rättigheter som män att fritt resa i och ur Irak på samma villkor som manliga medborgare.

De bestämmelser som begränsar kvinnors möjligheter att ansöka om pass utan medgivande från en manlig släkting eller make strider mot Iraks åtaganden enligt internationella konventioner om de mänskliga rättigheterna, inklusive konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (Cedaw). Dessa bestämmelser är inte nya. De infördes före 2003, och tillämpas fortfarande generellt. Att Iraks regering på så vis begränsar kvinnors rörelsefrihet är inte acceptabelt, och den svenska regeringen ser allvarligt på detta.

Iraks regering har ansvar för att respekten för de mänskliga rättigheterna i landet stärks. I diplomatiska kontakter med irakiska företrädare tar Sverige ständigt upp vikten av detta. Kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna lyfts särskilt fram. Under mitt besök i Bagdad i september förra året framhöll jag tydligt vikten av att Irak gör mer för att alla landets invånare ska få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Utrikesdepartementet stöder också FN:s kvinnofond (Unifem) i arbetet att verka för att kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter reflekteras i det irakiska lagstiftningsarbetet och i den konstitutionsöversyn som just nu pågår.

Regeringen kommer även i fortsättningen att uppmärksamma frågan om kvinnors situation i Irak och verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna i Irak.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.