Resandeströmmar mellan Sverige och Danmark

Skriftlig fråga 2015/16:936 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-08
Överlämnad
2016-03-08
Anmäld
2016-03-09
Svarsdatum
2016-03-16
Sista svarsdatum
2016-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I en tidigare fråga till statsrådet Anna Johansson (2015/16:900) frågade jag  på vilket sätt resandevolymerna mellan Sverige och Danmark har påverkats av de införda id-kontrollerna för inresa i Sverige. Statsrådet svarade då utan att ange någon siffra, eftersom det är svårt att avgöra vad som går att härleda till själva id-kontrollernas införande. Jag har full förståelse för att den sortens jämförelser är svåra att göra. Jag har tidigare arbetat med kollektivtrafikfrågor på Stockholms läns landsting och fick där erfara hur resandemängder kunde fluktuera på grund av väldigt oväntade faktorer som att fler väljer att gå eller cykla när det är bra väder på våren. Jag ska därför inte tvinga statsrådet att göra en osaklig jämförelse och tvivelaktig analys av läget. Jag är dock fortfarande intresserad av att se skillnaderna mellan nuläget och tidigare år. Jag väljer därför att omformulera min fråga.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Hur många resenärer beräknar regering att det har rest mellan Sverige och Danmark över Öresundsbron och med färja under januari och februari under åren 2013, 2014, 2015 respektive 2016 och kan någon förändring i dessa resenärsflöden härledas till de gränshinder som skapats?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:936 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/01191/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:936 av Erik Ottoson (M) Resandeströmmar mellan Sverige och Danmark

Erik Ottoson har frågat mig hur många resenärer regeringen beräknar att det har rest mellan Sverige och Danmark över Öresundsbron och med färja under januari och februari under åren 2013, 2014, 2015 respektive 2016 och om någon förändring i dessa resenärsflöden kan härledas till de gränshinder som skapats.

Förordningen (2015:1074) om vissa identitetskontroller vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet trädde i kraft den 4 januari 2016. Den är utfärdad med stöd av bestämmelserna i lagen (2015:1073) om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Så som framgår av namnet på lagen är identitetskontrollerna en särskild åtgärd som motiveras av mycket speciella omständigheter. Regeringen är väl medveten om de konsekvenser kraven på tillfälliga ID-kontroller för resor med tåg, buss och färjor från Danmark har medfört för både transportörer och resenärer. Dock bedömer regeringen att kontrollerna alltjämt är nödvändiga för att möta behovet av att upprätthålla den allmänna ordningen och den inre säkerheten i landet.

Erik Ottoson ställer en detaljerad fråga om resandestatistik för flera olika trafikslag över enskilda månader under fyra år. Statistik på en sådan detaljeringsnivå finns inte tillgänglig inom Regeringskansliet. En analys av statistikuppgifter av det slag Erik Ottoson begär kräver ett annat format och mer tid än vad som medges i ett svar på en skriftlig fråga från riksdagen.

Som exempel på komplexiteten i frågan kan nämnas att Öresundsbrokonsortiet publicerar månatlig statistik över antal passager över Öresundsbron fördelat på olika fordonstyper. Att översätta denna information till statistik över resande kräver en skattning, eller undersökning, av hur många resenärer som färdas i respektive fordon. Vidare är det svårt att i mitten av mars månad få tillgång till tillförlitliga uppgifter för januari och februari 2016. I avsaknad av komplett och tillförlitlig statistik är det därför inte möjligt att lämna någon redovisning och analys av det slag Erik Ottoson begär.

Stockholm den 15 mars 2016

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.