Reproduktionsstörande ämnen på jobbet

Skriftlig fråga 2023/24:582 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-08
Anmäld
2024-02-09
Svarsdatum
2024-02-14
Sista svarsdatum
2024-02-14
Besvarad
2024-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Totalt klassas drygt 800 ämnen som reproduktionsstörande av EU, vilket innebär att de antingen kan påverka möjligheterna att få barn, fertiliteten, eller ge fosterskador. 

Kemikalieinspektionen har för tidningen Arbetet tagit fram uppgifter om hur vanliga ämnena är i Sverige. Uppgifterna visar att det under 2022 användes 164 reproduktionsstörande kemikalier i större mängd än ett ton på svenska arbetsplatser. Flera yrkesgrupper är utsatta, särskilt inom industrin, men även till exempel målare och sjukvårdspersonal exponeras för dessa ämnen.

Kemikalier och giftiga ämnen kan påverka möjligheterna att få barn. I dag finns föreskrifter som skyddar gravida från dessa ämnen. Men det finns inga motsvarande regler som skyddar andra arbetstagare, exempelvis dem som försöker skaffa barn.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att skydda fler löntagare på svenska arbetsplatser från reproduktionsstörande ämnen? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:582 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på fråga 2023/24:582 Reproduktionsstörande ämnen på jobbet

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:582 av Johanna Haraldsson (S)
Reproduktionsstörande ämnen på jobbet

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att skydda fler löntagare på svenska arbetsplatser från reproduktionsstörande ämnen.

Jag vill börja med att tacka Johanna Haraldsson för frågan och engagemanget.

Under det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd kunde en allmän riktlinje om ändringar gällande gränsvärden i direktivet om kemiska agenser och i direktivet om carcinogena, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen nås. Under hösten 2023 nåddes en överenskommelse med Europaparlamentet. Nu väntar ett formellt antagande av rättsakten.

Arbetsmiljöverket har ett ansvar när det gäller farliga ämnen på arbetsplatser, bl.a. för att ta fram relevanta och uppdaterade föreskrifter som kompletterar arbetsmiljölagen, men även för tillsynsfrågor. Tillsynen ska främst bedrivas med utgångspunkt i analyser av arbetsmiljörisk och risk för att aktörer medvetet bryter mot regelverket. Hur Arbetsmiljöverket bedriver detta arbete är något som myndigheten själv har att planera och besluta om.

En uppgift för regeringen är att ge myndigheterna så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt. I detta sammanhang kan konstateras att Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag är högre 2024 än 2023.

 

Stockholm den 14 februari 2024

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.