Reningsvätskan Adblue

Skriftlig fråga 2021/22:1445 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-04-07
Överlämnad
2022-04-07
Anmäld
2022-04-08
Besvarad
2022-04-20
Sista svarsdatum
2022-04-20
Svarsdatum
2022-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Utan reningsvätskan Adblue kan lastbilar inte köra. Redan nu flaggar tillverkare för en brist som snabbt förvärras om naturgasen stryps från ryskt håll. ”97 procent av alla lastbilar som rullar i Sverige kommer inte att rulla längre", säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden till nyhetssidan Tidningen Näringslivet.

För att minska utsläpp av kväveoxid från dieselbilar används reningsvätskan Adblue. Bakgrunden är ett krav på att få ned det så kallade NOx-värdet och förbättra luftkvaliteten i städerna. Att använda Adblue är ett certifieringskrav för alla moderna fordon och omfattar de flesta lastbilar och närmare 600 000 personbilar som rullar i Sverige.

Nyhetssidan TN skriver vidare:

”Om läget skulle bli akut finns det två vägar att gå, enligt Mattias Bergman på Bil Sweden. Viktigast är att säkra leverantörskedjorna. – Vårt huvudspår i så fall är att se vad det finns för andra leverantörer av naturgas eller andra gaser, som biogas, för att ha en alternativproduktion så att det inte blir brist, säger han. Om inte det alternativet är på plats arbetar Bil Sweden och flera andra aktörer för att få till ett EU-undantag från emissionskraven, ett krav som i så fall gäller hela Europa. Undantaget innebär att man mjukvarumässigt låser upp och ändrar inställningarna i fordonen. – Detta är inget som vi vill göra, eftersom det är negativt för luftkvalitén och innebär ett enormt arbete att ta in alla fordon till verkstäder. Men om det inte finns andra alternativ och det hotar våra varutransporter så är det min bedömning att det är det som måste ske.”

Situationen avseende brist på Adblue kan bli akut och i princip stoppa all tung trafik i Sverige. Regeringen måste agera proaktivt för att inte försätta Sverige i en situation där varuleveranserna stoppas.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad har ministern vidtagit för åtgärder för att vi inte ska hamna i en situation där bristen på Adblue stoppar den tunga trafiken i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1445 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1445 av Lars Beckman (M)
Reningsvätskan Adblue

Lars Beckman har frågat infrastrukturministern vad ministern har vidtagit för åtgärder för att vi inte ska hamna i en situation där bristen på Adblue stoppar den tunga trafiken i Sverige.

Frågan har överlämnats till mig.

Det är nu mer än sju veckor sedan Ryssland inledde sin oprovocerade, olagliga och oförsvarliga invasion av Ukraina.

Rysslands väpnade angrepp är en attack mot varje lands rättighet att självt bestämma sin framtid, och mot hela den demokratiska världen. Den svenska regeringens åtgärder spänner över tre områden: sanktioner mot Ryssland, stöd till Ukraina, och att stärka Sverige.

Kriget påverkar även ekonomin och prisutvecklingen i Sverige för en lång rad produkter, där ett sådant exempel är Adblue.

Enligt EU:s lagstiftning om avgaser ska användare till fordon som är utrustade med reningsteknik som kräver reduktionsmedel, som till exempel Adblue, se till att fordonet inte används utan reduktionsmedlet. För att motverka fusk med avgaskraven ställs krav i lagstiftningen på att fordon med denna reningsteknik ska få en effektreducering om fordonet får slut på reduktionsmedlet.

Det skulle således krävas en ändring i EU:s lagstiftning på området, åtföljande av ett omfattande arbete med omprogrammering av fordonen för att fordon med denna reningsteknik ska kunna köras utan reduktionsmedlet. Denna åtgärd skulle ta tid att genomföra och innebära stora negativa hälsoeffekter hos allmänheten, bland annat ökad förekomst av allergier, astma och andra sjukdomar. Som jämförelse tog det flera år att genomföra den återkallelse och omprogrammering av de 200 000 fordon som gjordes i samband med den manipulering av programvara som upptäcktes för några år sedan och som går under namnet dieselgate.

Regeringen följer noga tillgången till Adblue på marknaden, eftersom en brist skulle få stora konsekvenser. Det är dock viktigt att vara tydlig med att det i Sverige i nuläget inte råder någon brist på Adblue. Däremot har priset på Adblue stigit kraftigt i hela EU de senaste månaderna. Den främsta anledningen är den stora prisuppgången på naturgas som har höjt produktionskostnaderna rejält. En annan anledning är att importen av urea, som används vid tillverkning av Adblue, från Ryssland har upphört.

Mot denna bakgrund har Naturvårdsverket i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) börjat kartlägga hur materialflödena går och vilka produktionsalternativ som finns för att tillverka Adblue. Myndigheternas arbete bedrivs även i nära kontakt med berörda aktörer på marknaden. Enligt uppgift från branschen pågår också ett arbete med att skala upp tillverkningen av Adblue i EU och med att hitta nya leverantörer av urea.

Från regeringens sida fortsätter vi att följa upp myndigheternas och branschens arbete i syfte att utveckla en beredskap för det fall att en förändrad tillgång till naturgas i Europa gör att brist på Adblue – trots alla insatser för att förhindra detta – ändå skulle bli ett faktum.

Stockholm den 20 april 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.