Religionsfrihet och kunskap om religion

Skriftlig fråga 2006/07:122 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-10
Anmäld
2006-11-14
Besvarad
2006-11-20
Svar anmält
2006-11-21
Besvarad
2006-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 november

Fråga

2006/07:122 Religionsfrihet och kunskap om religion

av Mikael Oscarsson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Vid en öppen föreläsning om religion och politik vid Utrikesdepartementet i augusti, uttryckte svenska ambassadörer att det arbete svenska missionärer tillhörande pingströrelsen har utfört i Brasilien utgör grogrund för ”religiös fundamentalism”. Angående situationen i Elfenbenskusten uttrycktes att ”karismatiska pingstvänner” har landets ledare i ett ”fast grepp”, liksom oro över att denna grupp växer i regionen. Dessa uttalanden gjordes i ett större sammanhang som även berörde fundamentalistisk terrorism.

När Sverige demokratiserades under 1900-talets början spelade svensk frikyrkorörelse en viktig roll. I dag har frikyrkosamfunden, däribland pingströrelsen, ett omfattande internationellt arbete som även innefattar demokratibistånd. Att då få höra att tjänstemän vid svenska UD talar om deras arbete som grogrund för religiös fundamentalism känns bekymmersamt.

Det är känt att förföljelsen mot religiösa minoriteter ökar i världen, oavsett om minoriteten är katolsk eller karismatisk. Det första steget i den processen är missaktning och desinformation för att frånta minoriteten dess goda rykte. Därför är det oroväckande om UD och svenska ambassadörer deltar i en osaklig svartmålning av kyrkliga rörelser, när de i stället borde vara ambassadörer också för ökad religionsfrihet och respekt mellan olika livsåskådningar. Frågor väcks om UD har tillräckliga kunskaper om religiösa samfund och minoriteter, och hur religionsfriheten kan stärkas i världen.

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att Utrikesdepartementet och Sveriges ambassadörer ska få adekvata och tillräckliga kunskaper om religiösa minoriteter och religionsfrihet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:122 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 20 november

Svar på fråga

2006/07:122 Religionsfrihet och kunskap om religion

Utrikesminister Carl Bildt

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag ämnar vidta för åtgärder för att Utrikesdepartementet och Sveriges ambassadörer ska få adekvata och tillräckliga kunskaper om religiösa minoriteter och religionsfrihet.

Värnandet om demokrati och mänskliga rättigheter är centrala frågor i den svenska utrikespolitiken. Till dessa centrala områden hör också religionsfrihet och respekten för, och mellan, olika livsåskådningar. Självfallet ska Sveriges sändebud i utlandet också omfatta och förmedla dessa värderingar. Jag är förvissad om att så är fallet. När det gäller utbildning om de mänskliga rättigheterna förekommer sådan kontinuerligt inom Utrikesdepartementet. Jag anser inte att några ytterligare utbildningsinsatser för sändebuden skulle vara erforderliga på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.