religionsfrihet i Kazakstan

Skriftlig fråga 2000/01:1123 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-26
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga 2000/01:1123

av Tuve Skånberg (kd) till utrikesminister Anna Lindh om religionsfrihet i Kazakstan

Kazakstan är kanske den centralasiatiska republik som kommit längst i utvecklingen av demokrati sedan upplösningen av Sovjetunionen, och den nuvarande religionslagen från 1992 ger den största friheten i området. Just nu håller emellertid ett lagförslag på att behandlas som skulle göra Kazakstan till ett av de länder som hårdast skulle kontrollera alla religioner, förutom den ryska ortodoxa kyrkan, och de sunnimuslimska organisationerna. Lagförslaget skulle bl.a. innebära förbud mot "sekter" och utländsk missionsaktivitet, och innebära stora svårigheter för protestantiska kyrkor att verka i landet. Ett liknande lagförslag debatterades i mars 1999 under påskyndan av sunnimuslimerna, men tillbakavisades bl.a. efter internationell opinion.

Avser utrikesministern att påtala vikten av religionsfrihet och demokrati i Kazakstan?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1123 besvarad av

den 4 maj

Svar på fråga 2000/01:1123 om religionsfrihet i Kazakstan

Utrikesminister Anna Lindh

Tuve Skånberg har frågat mig om jag avser påtala vikten av religionsfrihet och demokrati i Kazakstan.

Kazakstan har, liksom de övriga länderna i Centralasien, varit självständigt sedan l991. Från svensk sida har vi sett det som angeläget att stödja utvecklingen i Kazakstan. Demokrati, religionsfrihet och respekt för mänskliga rättigheter är här viktiga och grundläggande komponenter. Detta understryker Sverige vid samtal med företrädare för Kazakstan. Det svenska biståndet till landet inriktar sig också bl.a. på uppbyggande av demokratiska institutioner.

EU har ingått partnerskaps- och samarbetsavtal med Kazakstan. Inom ramen för detta förs en politisk dialog där EU tar upp frågor om demokrati, religionsfrihet och respekt för mänskliga rättigheter. Med anledning av lagförslaget om religionsfrihet har EU protesterat och för den kazakiska regeringen framhållit att lagförslaget strider mot landets internationella åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter.

Sverige stöder även aktivt det arbete, som utförs av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som genom en mission finns representerat i Kazakstan. OSSE-missionen för en kontinuerlig dialog med myndigheterna samt bidrar med experthjälp bl.a. vad gäller demokratifrågor.

OSSE-missionen är nära involverad i frågorna om religionsfrihet och har under den senaste tiden, tillsammans med OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR), bl.a. anordnat "rundabordssamtal" med parlamentet om just dessa frågor.

Ett närmare samarbete mellan EU och Kazakstan förutsätter upprätthållande av respekt för grundläggande fri- och rättigheter. EU kommer mot den bakgrunden att noggrant följa utvecklingen i Kazakstan och reagera om oro finns över utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.