Rekvisiten för tvångsäktenskap

Skriftlig fråga 2017/18:1260 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-03
Överlämnad
2018-05-04
Anmäld
2018-05-14
Svarsdatum
2018-05-16
Sista svarsdatum
2018-05-16
Besvarad
2018-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen kom en dom mot tre personer som varit åtalade för att ha tvingat en 15-årig flicka till äktenskap på ett flyktingboende i Åre kommun. Åklagaren menade att andra på boendet hade tvingat henne att gifta sig med en tio år äldre man. Även flickan har berättat att de tvingat henne att gifta sig med mannen. Trots flickans vittnesmål friades de åtalade på grund av bristande bevisning. Domstolen fann att det inte var bevisat att de tilltalade hade utnyttjat hennes ”utsatta belägenhet”. Jag har förståelse för att ministern inte kan uttala sig om ett enskilt fall men som företrädare för regeringen har man ändå ansvar för det bakomliggande regelverket.

I dag är rekvisiten för tvångsäktenskap alltför snävt formulerade. En gärningsperson måste ha använt sig av olaga tvång eller utnyttjande av en persons utsatta belägenhet för att kunna lagföras. Åklagaren måste också visa att den åtalade hade uppsåt till att personen var ett barn. Dessa krav är i praktiken svåra att uppfylla och det låga antalet fällande domar beror till stor del på detta. Barn är särskilt mottagliga för påtryckningar och tvång, och det kan därför finnas anledning att införa en särreglering för brottsoffer som är under 18 år.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att ändra rekvisiten för tvångsäktenskap i de fall där brottsoffret är under 18 år?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1260 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1260 av Robert Hannah (L) Rekvisiten för tvångsäktenskap

Robert Hannah har frågat mig om regeringen avser att ändra rekvisiten för tvångsäktenskap i de fall där brottsoffret är under 18 år.

Det är en självklar utgångspunkt att äktenskap ska ingås av fri vilja och att barn ska skyddas från äktenskap och äktenskapsliknande förbindelser.

Den 1 juli 2014 togs därför möjligheten bort för en person under 18 år att få tillstånd att ingå äktenskap i Sverige. Samtidigt infördes brottet äktenskapstvång i 4 kap. 4 c § brottsbalken. Brottet består i att någon genom tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmår en person att gifta sig eller ingå en äktenskapsliknande förbindelse. Straffbestämmelsen innehåller inte någon särreglering för fall där brottsoffret är under 18 år. I förarbetena framhålls dock att ett barn i förhållande till framför allt närstående vuxna ofta kan anses befinna sig i en sådan beroendeställning som innebär en utsatt belägenhet. Det kan också finnas ett större utrymme för att bedöma lindrigare påtryckningar som äktenskapstvång när offret är ett barn.

Trots lagändringarna som genomfördes 2014 talar mycket för att den faktiska förekomsten av barnäktenskap och tvångsäktenskap inte har minskat. Av bl.a. detta skäl gav regeringen i mars 2017 en särskild utredare i uppdrag att undersöka om det finns behov av åtgärder i syfte att säkerställa ett starkt skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv. Utredaren ska bl.a. utvärdera tillämpningen av straffbestämmelsen om äktenskapstvång. Utredaren ska genomföra en granskning av domar och anmälda brott som inte lett till åtal eller som lett till åtal för andra brott, uppmärksamma och analysera om det finns några särskilda tolkningsproblem eller andra svårigheter vid tillämpningen av straffbestämmelsen samt ta ställning till om straffbestämmelsen bör förtydligas, utvidgas eller ändras på något annat sätt. Utredningens uppdrag ska slutredovisas den 1 september 2018.

Stockholm den 15 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.