rekrytering av utländska läkare

Skriftlig fråga 1999/2000:524 av Hansson, Agne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-10
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 1999/2000:524

av Agne Hansson (c) till statsrådet Mona Sahlin om rekrytering av utländska läkare

Bristen på läkare gör att många känner otrygghet i vården. Svårigheter att rekrytera läkare har gjort att bl.a. Kalmar läns landsting försöker rekrytera färdigutbildade specialistläkare från Polen. Projektet hotas av att Socialstyrelsen hävdar att projektet strider mot de lagar som styr arbetskraftsinvandringen. Däremot att rekrytera läkare från ett EU-land som Spanien möter inget hinder. I en alltmer globaliserad värld ter sig de svenska reglerna i detta sammanhang otidsenliga. Mot den bakgrunden vill jag fråga ansvarigt statsråd:

Vilka åtgärder avser regeringen vidtaga för att göra det möjligt för Kalmar läns landsting och andra arbetsgivare att rekrytera den kvalificerade arbetskraft de behöver?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:524 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 1999/2000:524 om rekrytering av utländska läkare

Statsrådet Mona Sahlin

Agne Hansson har frågat mig vilka åtgärder regeringen tänker vidtaga för att göra det möjligt för Kalmar läns landsting och andra arbetsgivare att rekrytera den arbetskraft de behöver.

Bakgrunden till frågan är att Kalmar läns landsting planerar att utifrån ett samverkansprojekt med Polen rekrytera färdigutbildade specialistläkare från Polen. Det har förts diskussioner mellan landstingspolitiker i Kalmar län och Landstingsförbundet, Statens invandrarverk, Arbetsmarknadsstyrelsen, Socialstyrelsen och Sveriges läkarförbund om möjligheter och hinder för att kunna genomföra projektet.

Ansvarsfördelningen mellan dessa myndigheter är att Statens invandrarverk är beslutande myndighet i arbetstillståndsärenden. AMS gör en arbetsmarknadsprövning efter hörande av arbetstagarorganisationer som sedan ligger till grund för Statens invandrarverks beslut. Socialstyrelsen är den myndighet som förordnar läkare som är s.k. tredjelandsmedborgare.

I vissa fall kan tillfälligt arbetstillstånd beviljas om det råder tillfällig brist på arbetskraft. Det är berörda myndigheter och parter som utifrån arbetsmarknadsläget bedömer och avgör ärenden om arbetstillstånd utifrån gällande lagstiftning. Vid det senaste mötet, den 10 februari mellan de berörda aktörerna, kom parterna och de berörda myndigheterna överens om att Kalmar läns landstings föreslagna projekt kan genomföras inom ramen för gällande lagstiftning.

Jag vill i detta sammanhang också framhålla ett exempel på insats som görs för att underlätta för invandrade läkare att få svensk legitimation. I Stockholm har landstinget och länsarbetsnämnden i samarbete med läkarföreningen startat en utbildning för att hjälpa utländska läkare att erhålla svensk läkarlegitimation. Regeringen anser att detta projekt har ett nationellt intresse och har därför varit med och medfinansierat verksamheten.

Andra insatser som regeringen gör är att inom ramen för den utbyggnad av högskolan åren 2001 och 2002 som aviserades i budgetpropositionen för år 2000 har 550 platser vardera året reserverats för utbyggnad av läkarlinjen.

Mot bakgrund av ovanstående ser jag ingen anledning för regeringen att vidta några åtgärder eftersom Kalmar läns landstings planerade projekt bör kunna genomföras inom ramen för gällande lagstiftning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.