Till innehåll på sidan

rehabilitering genom företagshälsovård

Skriftlig fråga 2002/03:518 av Kristiansson Karlstedt, Kerstin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-13
Anmäld
2003-02-13
Besvarad
2003-02-19
Svar anmält
2003-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2002/03:518

av Kerstin Kristiansson Karlstedt (s) till statsrådet Hans Karlsson om rehabilitering genom företagshälsovård

Det pågår arbete runt om i landet för att på många olika sätt komma åt den ökande ohälsan i arbetet. Det gemensamma för arbetet är vetskapen om vikten av att den sjuke snabbast möjligt kommer in i rehabilitering för att spara mänskligt lidande. Därutöver har både samhället och företaget fördel av att den sjuke snart kan återgå till sitt arbete.

I Kramfors finns sedan några år tillbaka samarbete mellan kommunens största privata och offentliga arbetsgivare i syfte att samarbeta och hjälpa varandra vid rehabilitering av sjuk personal. Denna företagshälsovård vill nu tillsammans med företagen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen utveckla dagens arbete. Tanken är att fånga upp den sjuke redan efter två veckors sjukskrivning för att förkorta sjukskrivningsperioden. En handlingsplan med träning, hälsoutbildning, besök på arbetsplatsen med flera åtgärder utarbetas. Tidig och effektiv rehabilitering ska kombineras med en förebyggande hälsosatsning.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller ohälsofrågor och arbetar brett för att komma till rätta med problemet. Men det gäller att ambitionerna också kan verkställas på lokal nivå.

Därför vill jag fråga arbetslivsministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att ekonomiskt stödja denna typ av projekt i företagshälsovården.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:518 besvarad av

den 19 februari

Svar på fråga 2002/03:518 om rehabilitering genom företagshälsovård

Statsrådet Hans Karlsson

Kerstin Kristiansson Karlstedt har med hänvisning till lokala samverkansprojekt om rehabilitering genom företagshälsovård frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att ekonomiskt stödja denna typ av projekt i företagshälsovården.

Företagshälsovårdens ställning och uppgifter har diskuterats inom ramen för de trepartssamtal som förts mellan regeringen och arbetsmarknadens parter om åtgärder för ökad hälsa i arbetslivet. Riksdagen har för 2002 och 2003 anslagit sammanlagt 25 miljoner för metodutveckling och utbildning som avser företagshälsovården. Regeringen har vidare under 2001 och 2002 fördelat sammanlagt 70 miljoner till försöksverksamhet för att minska ohälsan inom offentlig sektor. Viss del av försöksverksamheten avser samverkan med företagshälsovården. Några ytterligare medel för att stödja projekt av denna typ finns inte. De statliga medel som finns tillgängliga för stöd av forsknings- och utvecklingsprojekt inom arbetslivsområdet kan sökas hos myndigheterna Verket för innovationssystem (Vinnova) samt Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS). Vinnova ger i huvudsak stöd till utvecklingsprojekt och FAS till forskningsprojekt.

Jag hoppas att sådan samverkan kring rehabilitering och förebyggande av ohälsa som Kerstin Kristiansson Karlstedt beskriver ska bli vanlig i framtiden. Redan i dag är samverkan möjlig. Det är viktigt att tillgodogöra sig erfarenheterna av den så kallade Värmlandsmodellen som bygger på avtal och samverkan mellan sjukvård, företagshälsovård och försäkringskassa. En annan metod som praktiserats på en del håll är så kallade arbetsgivarringar där arbetsgivare kan stödja varandra bland annat då det gäller rehabilitering.

Som information kan nämnas att i enlighet med vad som aviserades i budgetpropositionen för 2002 ska en utredning under 2003 se på några frågor som bedömts som strategiska för den vidare utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.