Reglerna om expropriation

Skriftlig fråga 2020/21:799 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-30
Överlämnad
2020-12-01
Anmäld
2020-12-02
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Svenska markägares rättigheter till egen mark ska vara starka. Det finns flera aspekter kring äganderätten, varav en rör frågan om påtvingad försäljning.

Det förekommer fall där markägare tvingas sälja mark till staten till underpris, sett till de bud som markägare erhållit från andra potentiella köpare. Ett exempel är ett fall där en markägare tvingades sälja mark till Trafikverket för ett pris som låg flera 100 procent under det pris markägaren erbjudits av annan köpare. Det lägre priset motiverades med att marken var flaggad som riksintresse.

Trafikverket exproprierar mark där ersättningen baseras på det användningsområde som råder. I aktuellt fall var det fråga om jordbruksmark. Enligt rapporteringen gäller även att markägaren skrivit på kontraktet frivilligt då denne inte ansåg sig ha någon chans att som enskild person vinna en rättslig tvist mot en statlig myndighet och riskera en betydande rättegångskostnad efter en förväntad rättslig förlust.

I vilken utsträckning är det rimligt att staten avtvingar invånare deras mark utan en skälig marknadsmässig kompensation?

Det är positivt att en utredning pågår och angeläget att frågan hanteras skyndsamt. Centralt är att äganderätten måste stärkas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att se över reglerna om expropriation i syfte att förbättra markägares rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:799 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:799 av Mats Nordberg (SD)
Reglerna om expropriation

Mats Nordberg har frågat mig om regeringen avser att se över reglerna om expropriation i syfte att förbättra markägares rättigheter.

Vid utbyggnad av samhällsviktig infrastruktur, såsom vägar, järnvägar och elnät, är det ofta nödvändigt att utnyttja annans mark. För att säkerställa att detta kan ske finns lagstiftning som reglerar att mark får tas i anspråk tvångsvis, bland annat expropriationslagen.

Utgångspunkten i expropriationslagen är att den som får sin fastighet exproprierad har rätt till full ersättning för sin ekonomiska förlust. Ersättningen ska motsvara fastighetens marknadsvärde, dvs. det pris som en fastighet sannolikt skulle få vid en försäljning under förhållanden som inte är påverkade av expropriationen. Självklart påverkas ett marknadsvärde av gällande begränsningar för användandet av fastigheten, t.ex. i fråga om byggrätt eller miljökrav.

Sedan 2010 görs dessutom ett påslag om 25 procent på fastighetens marknadsvärde. En tanke bakom påslaget är att ersättningen, i högre grad än tidigare, ska efterlikna det pris som en fastighetsägare frivilligt skulle vara beredd att sälja sin egendom för. Påslaget minskar också risken för att fastighetsägare underkompenseras, t.ex. på grund av osäkerhet kring värderingen av fastigheten. Påslaget gör alltså att mark som exproprieras generellt sett inte ersätts till underpris utan snarare till överpris. Staten betalar alltså mer än vad marken är värd.

Det är mycket ingripande för en enskild fastighetsägare att med tvång bli av med sin fastighet. Lagstiftningen är därför utformad för att tillförsäkra fastighetsägaren en god kompensation och som framgår ovan finns det också en säkerhetsmarginal. Jag anser att regelverket är väl avvägt och är därmed inte beredd att initiera någon allmän översyn av expropriationslagen.

Stockholm den 9 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.