regler vid export av kalvar

Skriftlig fråga 1999/2000:1023 av Johansson, Ann-Kristine (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-25
Anmäld
2000-05-30
Besvarad
2000-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga 1999/2000:1023

av Ann-Kristine Johansson (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om regler vid export av kalvar

De senaste veckorna har handeln med levande djur fått en berättigad uppmärksamhet. Från Sverige sker en mycket liten export av levande djur. Antalet exporterade djur har emellertid ökat de senaste åren. Enligt Jordbruksverket utfärdades det 4 905 exportpass år 1998 för nötkreatur medan det år 1999 utfärdades hela 10 666 stycken pass. Export av kalvar står för större delen av den här exporten. Kortsiktiga ekonomiska intressen har medverkat till att göra export av kalv till en god affär.

Enligt gemensamma europeiska överenskommelser får kalvar inte transporteras innan naveln är läkt, vilket är vid cirka tio dagars ålder. Det finns dock forskning som talar för att unga kalvar inte är anpassade för att klara transporter och att kalvar som transporteras vid ung ålder oftare än andra blir sjuka. Samtidigt oroas jag också av att svenska kalvar kan skickas till länder med lägre djurskyddskrav än de svenska.

Mot denna bakgrund vill jag fråga Margareta Winberg vad hon avser göra för att motverka att mycket unga kalvar utsätts för långa transporter.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1023 besvarad av

den 31 maj

Svar på frågorna 1999/2000:1023 om regler vid export av kalvar och 1024 om regler för exporterade kalvar

Jordbruksminister Margareta Winberg

Ann-Kristine Johansson har frågat mig dels vad jag avser göra för att motverka att mycket unga kalvar utsätts för långa transporter och dels vilka åtgärder jag kan vidta för att kalvar, som exporterats, blir transporterade och föds upp på ett sätt som ändå står i överensstämmelse med svensk djurskyddslagstiftning.

Jag har den 14 april och den 10 november 1999 och den 3 maj i år svarat på liknande frågor och hänvisar därför även till vad jag svarade då.

Sedan EU-inträdet är Sverige en del av den gemensamma marknaden. Gemenskapsbestämmelser om skydd av djur under transport finns i ett EG-direktiv (rådets direktiv 91/628/EEG ändrat genom rådets direktiv 95/29/EG). Sverige har till fullo genomfört detta direktiv. Eftersom direktivet inte är minimidirektiv kan Sverige inte ha strängare transportregler utom i de avseenden som direktivet särskilt anger.

Gällande EG-regelverk innebär att t.ex. levande djur fritt kan föras mellan medlemsländerna. Handelsströmmarna styrs till största delen av ekonomiska bedömningar. Priset på t.ex. kalv har varit lågt i Sverige och ekonomiska intressen har då gjort att export av kalv blivit en god affär. Någon möjlighet att hindra utförsel till en annan medlemsstat finns inte.

Eftersom området djurtransporter är totalharmoniserat inom EU finns inte utrymme för Sverige att ha strängare regler. Däremot har Sverige i olika avseenden mer långtgående djurskyddsregler för uppfödning av djur. Jag kan inte förhindra att exporterade djur föds upp enligt mottagande lands lagstiftning. Jag strävar emellertid efter att sprida den svenska synen på djuromsorg till övriga EU för att genom detta kunna åstadkomma en strängare djurskyddslagstiftning inom hela unionen.

Jag delar oron över att så unga kalvar transporteras långa sträckor. Jag anser inte att kalvar ska behöva bli transporterade vid så låg ålder. Dessa transporter är dock i överensstämmelse med i dag gällande gemenskapsbestämmelser. Jag avser emellertid att verka för förbättringar av EG:s regelverk i detta avseende.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.