Till innehåll på sidan

Regler för handhavande av försöksdjur och forskningens möjligheter

Skriftlig fråga 2005/06:167 av Widegren, Cecilia (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-18
Anmäld
2005-10-18
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 oktober

Fråga 2005/06:167 av Cecilia Widegren (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Regler för handhavande av försöksdjur och forskningens möjligheter

Sverige är en av de ledande nationerna inom biomedicinsk forskning. Området utpekas av den socialdemokratiska regeringen som en av de främsta motorerna för framtida ekonomisk tillväxt, för att skapa arbetstillfällen och för att attrahera investeringar. Inte minst handlar det om värdet för dem med svåra sjukdomar som i dag inte kan botas.

Biomedicinsk forskning är en långsiktig verksamhet, som kräver stabila spelregler. Jag är övertygad om att ett samspel mellan forskningen, industrin och djurskyddslagstiftningen är avgörande både för djuren och för de framtida medicinska rönen. Jag oroas nu över de kraftiga signaler som den socialdemokratiska regeringen och dess stödpartier Miljöpartiet och Vänsterpartiet sänder bland annat genom sin proposition om djurförsök, som får till konsekvens att djurförsök genom lagstiftning eller föreskrifter från Djurskyddsmyndigheten försvåras, eller indirekt förbjuds, så att svenska forskningsrön upphör och svåra sjukdomar därmed blir mer svårbotade.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att de nya regleringarna för handhavandet av försöksdjur inte begränsar forskningens möjligheter?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:167 besvarad av

den 26 oktober

Svar på frågorna 2005/06:166 om biomedicinsk forskning och handhavandet av djurförsök, 167 om regler för handhavande av försöksdjur och forskningens möjligheter och 168 om FoU och användande av försöksdjur

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att de nya regleringarna för handhavandet av försöksdjur inte begränsar forskningens möjligheter.

Cecilia Widegren har även frågat utbildnings- och kulturministern samt näringsministern vilka åtgärder de avser att vidta för att den fria forskningen och kunskapsutvecklingen inte ska hindras av för långtgående och komplicerade regleringar och att forskningsintensiva svenska medicin- och bioteknikföretag inte ska hindras utveckla nya exportsuccéer med hjälp av försöksdjur. Ansvaret inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågorna.

Regeringen överlämnade den 13 september propositionen Etisk prövning av djurförsök m.m. till riksdagen. Ändringarna som föreslås syftar till att förtydliga och strama upp regelverket och utgör ett led i regeringens strävan att begränsa försöksdjursanvändningen till vad som är absolut nödvändigt. Bland annat införs definitioner av begreppen djurförsök och försöksdjur. Det klargörs även att framställning av djur med förändrad arvsmassa är djurförsök.

I propositionen redovisar regeringen sina utgångspunkter i frågan om användning av försöksdjur. Bland annat konstateras att grundläggande forskning är en förutsättning för samhällsutvecklingen och att det är angeläget att forskningen ges trygga förutsättningar att verka. Vidare konstateras att forskningen är en plattform för stora delar av svenskt näringsliv och att läkemedelsindustrin är en av de branscher som investerat mest i forskning och utveckling i Sverige.

I propositionen aviserar regeringen bland annat att Djurskyddsmyndigheten ska ges i uppdrag att utreda om det bör införas etisk prövning av avel av försöksdjur liksom att utvärdera det nuvarande klassificeringssystemet för bedömning av djurs smärtupplevelser. Regeringen fattade beslut om dessa uppdrag den 13 oktober. I uppdragen, som ska redovisas senast den 15 maj 2006, betonas återigen forskningens betydelse. Vidare framgår av besluten att uppdragen ska utföras i samarbete med företrädare för forskning, industrin, berörda forskningsråd och regionala och lokala tillsynsmyndigheter, övriga berörda myndigheter samt med djurskyddsorganisationer och andra organisationer inom området.

I propositionen aviseras även att en särskild utredare kommer att tillkallas för att utreda möjligheten att överklaga de djurförsöksetiska nämndernas beslut. Det kommande direktivet, de ändringar som föreslås i propositionen liksom de uppdrag regeringen beslutat ge Djurskyddsmyndigheten syftar till att tydliggöra regelverket och att stärka djurskyddet för försöksdjuren. Utgångspunkten är att detta ska ske utan att begränsa forskningens eller företagens möjligheter, utan de ska ges trygga förutsättningar att verka även i framtiden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.