Regionaliserad läkarutbildning i norra Sverige

Skriftlig fråga 2015/16:22 av Per Åsling (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-22
Överlämnad
2015-09-23
Anmäld
2015-09-24
Svarsdatum
2015-09-30
Sista svarsdatum
2015-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Läkarprogrammet vid Umeå universitet utökades och drivs sedan 2011 i regionaliserad form på fyra orter: Umeå, Östersund, Luleå och Sundsvall. Regionaliseringen skedde efter uppvaktningar av regeringen från de fyra norrlandstingen och har varit en mycket välkommen och lyckad satsning. Syftet var att säkerställa läkarförsörjningen i de norra landstingen.

Fyra kullars studenter har nu examinerats, och det kan konstateras att vid de studieorter dit utbildningen decentraliserats har mellan 65 och 80 procent av studenterna valt att stanna för att göra sin AT-tjänstgöring.

Utbildningen bedrivs under terminerna 6–11 i regionaliserad form och har inneburit att eleverna erbjudits undervisning till hög kvalitet, då tillgången till kliniska utbildningsplatser varit större än vid tidigare utbildningsmodell. Ledningen för landstingen har med eftertryck uttalat att den regionaliserade utbildningen är ett viktigt verktyg för att klara läkarrekryteringen i framtiden och är en viktig åtgärd för att stärka den vetenskapliga miljön i norra Sveriges sjukvård. Ytterligare en positiv effekt av regionaliseringen har varit att distanskommunikationen har utvecklats för att kunna arbeta mellan de olika sjukhusen/landstingen genom videokonferenssystem.

Umeå universitet har meddelat att utbildningen bedrivs med underskott och att omföringar inom universitetets utbildningsbudget inte är möjliga. Då de fyra norrlandstingen samtidigt befinner sig i en mycket ekonomiskt utsatt situation och universitetets rektor befarar att en av utbildningsorterna måste läggas ned frågar jag ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förhindra en nedläggning, vilken skulle få förödande konsekvenser för läkartillgången i de fyra nordliga landstingen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:22 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/04577/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:22 av Per Åsling (C) Regionaliserad läkarutbildning i norra Sverige

Per Åsling har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att förhindra en nedläggning, vilken enligt frågeställaren skulle få förödande konsekvenser för läkartillgången i de fyra nordliga landstingen. Per Åsling syftar på den regionaliserade läkarutbildningen.

Målet för hälso- och sjukvårdspolitiken är att befolkningen ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård av god kvalitet. Tillgången till välutbildad personal, däribland läkare, är väsentlig för att uppnå detta mål.

Regeringen för en kontinuerlig dialog med universitet och högskolor om hur vi säkerställer kompetensförsörjningen i hela landet, vilket självfallet inkluderar även de nordliga länen. Den regionaliserade läkarutbildningen är ett av många goda exempel som visar hur högre utbildning kan tillhandahållas i hela Sverige och regeringen ser positivt på samarbetet mellan Umeå universitet och landstingen i den norra sjukvårdsregionen. På vilka platser högskoleutbildning och forskning ska erbjudas är dock en fråga för varje universitet och högskola att besluta om. Det är inte något som jag och regeringen ska bestämma.

Regeringen föreslog i vårändringsbudgeten en utbyggnad av högskoleutbildning i hela landet. Denna utbyggnad föreslås i budgetpropositionen för 2016 fortsätta i enlighet med vad som aviserades i den ekonomiska vårpropositionen. Umeå universitet omfattas av denna satsning. Via tidigare riksdagsbeslut har också antalet nybörjarplatser på Umeå universitets läkarutbildning successivt ökat sedan 2008. Totalt utbyggt 2017 innebär detta ytterligare ca 300 helårsstudenter på universitetets läkarutbildning.

Stockholm den 29 september 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.