Regional tillväxt och flygskatten

Skriftlig fråga 2018/19:255 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-18
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Regeringen har i en uppgörelse med samarbetspartierna bestämt att flygskatten ska återinföras i Sverige. Redan kort tid efter det att den dåvarande regeringen införde en flygskatt gick flera flygbolag i konkurs, och möjligheten till snabba och effektiva resor försämrades kraftigt i Sverige.

De som påverkas mest negativt av flygskatten är de som bor och driver företag utanför Sveriges storstäder. Flyget behövs för att man ska kunna resa såväl i tjänsten som privat. Affärer sker i möten mellan människor, och varje gång politiken inverkar på möjligheterna till möten mellan människor så skadar det svenskt näringsliv.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson följande:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att ut ett regionalt tillväxtperspektiv kompensera för att möjligheterna att bo och driva företag i hela Sverige kan minska om flygskatten återinförs?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:255 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/

00718/RTS

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:255 av Lars Beckman (M)
Regional tillväxt och flygskatten

Lars Beckman har frågat mig hur jag och regeringen avser att ur ett regionalt tillväxtperspektiv kompensera för att möjligheterna att bo och driva företag i hela Sverige kan minska om flygskatten återinförs?

Regeringen bedriver en modern och aktiv regional tillväxtpolitik för hela landet som ska bidra till att Sverige får konkurrenskraftiga, dynamiska och attraktiva regioner. Regeringens inriktning för den regionala tillväxtpolitiken är ett starkt lokalt och regionalt inflytande och ansvar. Medlen som tilldelas regionerna möjliggör strategiska utvecklingsinsatser inom områden som kompetensförsörjning, tillgänglighet och attraktivitet etc. utifrån regionala prioriteringar.

Sedan 2018 har Sverige vidare en sammanhållen landsbygdspolitik som vilar på den parlamentariska landsbygdskommitténs betänkande. Den politiken kombinerar riktade landsbygdsåtgärder med en stärkt samordning av statens insatser inom andra politikområden som är av stor betydelse för landsbygdernas utveckling, t.ex. infrastruktur, digitalisering och bredband, utbildning och näringspolitik.

Några exempel på insatser som redan genomförts är att ett antal kommuner med särskilt stora utmaningar för näringslivet har fått ökade resurser för sitt arbete med näringslivsfrågor, den lokala statliga serviceorganisationen har byggts ut och en särskild satsning har gjorts för utbyggnad av lärcentrum.

Flygets klimatpåverkan ska minska. Det kan ske till exempel genom innovation, överflyttning till andra trafikslag, ökad andel fossilfria drivmedel, eller ökad transporteffektivitet som möjliggör minskat trafikarbete utan att tillgängligheten försämras. Ändrade beteenden kan också minska klimatpåverkan. Det går ej att fortsätta göra samma sak och förvänta sig ett nytt resultat.

En skatt på flygresor infördes den 1 april 2018. Skatt ska för 2019 betalas med 61, 255 eller 408 kronor per passagerare beroende på slutdestination.

För att säkerställa att flygskatten inte innebär ökade driftsunderskott vid icke statliga flygplatser i Norrland tillfördes genom budgetpropositionen för 2018 särskilda medel. Riksdagen har sedan dess beslutat om en budget för 2019 enligt en reservation från Moderaterna och Kristdemokraterna som innebär att medlen för det extra driftstödet till icke statliga flygplatser i Norrland halveras för 2019.

Enligt januariavtalet bör dagens flygskatt ersättas av ett system för flygbränsleskatt när det finns på plats. Regeringen avser att återkomma angående detta.

Stockholm den 27 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.