Regeringens syn på Lettlands EU-medlemskap

Skriftlig fråga 2005/06:169 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-19
Anmäld
2005-10-19
Besvarad
2005-10-26
Svar anmält
2005-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga 2005/06:169 av Henrik von Sydow (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Regeringens syn på Lettlands EU-medlemskap

Näringsminister Thomas Östros har skrivit ett brev till EU-kommissionen för att framföra regeringens synpunkter om de svenska kollektivavtalen. I kommentarer till TT den 11 oktober redogör näringsministern också för sin syn på målet i EU:s domstol om det lettiska byggföretaget Laval. Statsrådet jämför lettiska byggarbetare i Sverige med ryska arbetare i Lettland och säger att ”han förväntar sig att lettiska myndigheter vidtar åtgärder om ett ryskt företag ska bygga i Lettland och arbetarna har tio procent av lönen”.

Näringsministerns resonemang är olyckligt. Thomas Östros måste rimligen känna till att Lettland @ till skillnad från Ryssland @ sedan den 1 maj 2004 är fullvärdiga medlemmar i EU. Näringsministern måste också rimligen känna till att EU bygger på idén om en inre marknad. Likväl jämställer statsrådet Lettland med Ryssland som vare sig är medlem i EU och inte heller har del av den inre marknaden.

Näringsministerns uttalande leder till oklarhet om den svenska regeringens inställning till Lettlands EU-medlemskap. Såsom näringsministern resonerar ställs frågetecknen huruvida regeringen betraktar Lettland som fullvärdiga medlemmar av EU. Det är ytterst olyckligt för alla och mot våra grannar på andra sidan Östersjön i synnerhet. Jag hoppas att näringsministern odelat stöder åsikten att Sverige @ och Europa @ mår bättre med Lettland som fullvärdiga medlemmar i EU.

Hur avser statsrådet att @ mot bakgrund av sitt uttalande @ tydliggöra regeringens syn på Lettland som fullvärdiga medlemmar i den europeiska unionen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:169 besvarad av

den 26 oktober

Svar på fråga 2005/06:169 om regeringens syn på Lettlands EU-medlemskap

Näringsminister Thomas Östros

Henrik von Sydow har bett mig tydliggöra regeringens syn på Lettland som fullvärdig medlem i den europeiska unionen.

Bakgrunden till den fråga som Henrik von Sydow ställer är diskussionen med anledning av det pågående målet i Arbetsdomstolen om det lettiska byggföretaget Lavals entreprenad i Vaxholm, i vilket Arbetsdomstolen har begärt förhandsavgörande från EG-domstolen.

Sverige har goda relationer med Lettland såväl bilateralt som inom ramen för EU-samarbetet. Vi arbetar kontinuerligt med att fördjupa och utveckla detta samarbete. Sverige var också pådrivande i den utvidgningsprocess som innebar att bland annat Lettland blev medlem i EU den 1 maj 2004.

Det pågående målet om det lettiska företaget handlar inte om nationalitet utan om respekten för hur Sverige valt att reglera sin arbetsmarknad. Fackliga organisationer måste kunna säkerställa att regler och villkor följs av såväl utländska som svenska företag som agerar i Sverige. Detta är grundläggande och gäller för alla oavsett nationalitet.

Alla EU:s medlemsstater reglerar sin arbetsmarknad för att säkerställa att grundläggande intressen tillvaratas och att konkurrens sker på lika villkor. Detta är en självklar rättighet i det europeiska samarbetet. I många länder, exempelvis Lettland, finns lagstadgade minimilöner, men i Sverige regleras lägstalönerna inte i lag utan i stället genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.

Jag är övertygad om att lettiska myndigheter skulle ingripa mot företag som erbjuder tjänster i Lettland till löner understigande den lagstadgade lägsta lönen i Lettland oavsett varifrån företaget kommer. På motsvarande sätt är det naturligt att svenska fackföreningar ingriper när svenska och utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige betalar ut löner som understiger den i Sverige avtalsenliga lönen för ifrågavarande bransch.

Lettiska företag och löntagare är mycket välkomna att arbeta i Sverige. Men det ska vara på de villkor som gäller här bland annat vad gäller lönesättningen. I annat fall kommer det att uppstå klyftor i det svenska samhället som skapar grogrund för ökad protektionism.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.