Till innehåll på sidan

Regeringens stopp av utbyggnad av förvaltningsområden

Skriftlig fråga 2015/16:152 av Eva Lohman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-19
Överlämnad
2015-10-20
Anmäld
2015-10-21
Svarsdatum
2015-10-28
Sista svarsdatum
2015-10-28
Besvarad
2015-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Regeringen har aviserat att man inte släpper in fler kommuner som förvaltningsområden innan man sett över minoritetslagen. Förslaget har väckt besvikelse hos berörda parter. Omfattande lokala processer, opinionsbildning och utvecklingsarbete för att flertalet kommuner som Åsele, Sundsvall, Skellefteå och Örnsköldsvik sätts på vänt i och med att regeringen fördröjer arbetet.

Moderaterna vänder sig inte mot att det görs en uppföljning av lagen, men vi har svårt att se varför det motiverar att flertalet kommuner kommer att stängas ute under flera års tid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Varför släpps inte fler kommuner in i förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska, och hur har ministern samrått med berörda parter innan beslutet om att inte släppa in fler kommuner som förvaltningsområden fattades?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:152 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2015/02546/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga2015/16:152 av Eva Lohman (M) Regeringens stopp av utbyggnad av förvaltningsområden

Eva Lohman har frågat mig varför inte fler kommuner släpps in i förvaltningsområden för finska, meänkieli och samiska, och hur jag har samrått med berörda parter innan beslutet fattades.

Inledningsvis vill jag framhålla vikten av det arbete som utförs i förvaltningsområdena, särskilt glädjande är det engagemang som finns i frågan på lokal nivå där rättigheterna ska förverkligas. Regeringen ser mycket positivt på det gedigna arbete som bedrivits och som fortsatt bedrivs runt om i landet. Detta engagemang är en central faktor och en viktig resurs i arbetet för att säkra de nationella minoriteternas rättigheter. Jag är övertygad om att alla berörda parter kan fortsätta att föra en konstruktiv dialog framöver.

Samtidigt har jag vid flera tillfällen fått synpunkter från de nationella minoriteterna som pekar på ett behov av en översyn av systemet – ett faktum som även framkommer i de minoritetspolitiska uppföljningsrapporterna. Mycket gott arbete utförs i många kommuner, men sett till dess helhet kan systemet fungera bättre i flera avseenden. Mina ambitioner är högre, systemet ska fungera så som det är avsett.

Behovet av en översyn är tydligt och därför har regeringen uppdragit åt de samordnande och uppföljande myndigheterna, Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget, att se över hur statsbidraget används i de kommuner och landsting som ingår i förvaltningsområdena. Myndigheterna ska även komma med förslag till riktlinjer för statsbidragets användning. Jag ser fram emot att ta del av översynens resultat som ska redovisas senast den 1 februari 2016.

Det finns även ett behov av att se över området i stort och därför har regeringen aviserat en översyn av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk samt av vissa andra åtgärder på området, särskilt i förhållande till Sveriges konventionsåtaganden.

Då regeringen ser ett behov av att säkerställa att systemet med förvaltningsområden bidrar till att säkra de nationella minoriteternas rättigheter på bästa möjliga sätt avvaktas resultat från det pågående arbetet innan ytterligare kommuner ansluts.

I och med att regeringen inte är en förvaltningsmyndighet omfattas inte regeringens beslutsprocesser av den i lag reglerade samrådsprocessen. Regeringen har dock ambitionen att samråda med de nationella minoriteterna på samma sätt som en förvaltningsmyndighet är skyldig att göra, vilket innebär att regeringen så långt som det är möjligt samråder. För mig är samråden en mycket viktig del av arbetet.

När det gäller frågan om de ekonomiska ramarna till förvaltnings-områdena har detta beretts inom ramen för den interna budgetprocessen, och det är inte möjligt att samråda om de ekonomiska ramarna i en kommande budgetproposition.

Stockholm den 28 oktober 2015

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.