Regeringens relation till medier

Skriftlig fråga 2020/21:3580 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-01
Överlämnad
2021-09-01
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Relationen mellan staten och svenska medier är komplicerad. Devisen om armlängds avstånd upprepas gång på gång från företrädare från våra regeringspartier. Samtidigt har regeringen de senaste åren aktivt arbetat för att binda medierna till sig och till sina egna politiska intressen.

År 2017 låg mediestödet i statsbudgeten på 567 miljoner kronor, och 2021 uppgår stödet till 932 miljoner kronor. Den som är i ett ekonomiskt beroende är inte fri, något som regeringen verkar vara väl medveten om. År 2017 försökte dåvarande utbildningsministern Gustav Fridolins presskontakt påverka en Aktuellt-sändning i en för regeringen gynnsam riktning. Senast i helgen (den 29 augusti 2021) avslöjades det att arbetsmarknadsministerns pressekreterare på ett liknande sätt lagt sig i Expressens rapportering om antalet födda utanför Europa i långtidsarbetslöshetsstatistiken. Att rapportera om detta ansågs vara att ”flörta med SD”.

Tidigare i år ledde MPRT:s förslag till nya föreskrifter för mediestödet till en debatt om att regeringen fört in subjektiva bedömningskriterier för statens stöd till medierna.

Det är en oroande utveckling att regeringen så aktivt försöker påverka mediernas granskning av regeringsmakten i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka rutiner anser ministern bör vidtas på Regeringskansliet för att säkra att principen om armlängds avstånd till granskande journalistik upprätthålls?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3580 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/01909 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3580 av Angelica Bengtsson (SD)
Regeringens relation till medier

Angelica Bengtsson har frågat mig vilka rutiner jag anser bör vidtas på Regeringskansliet för att säkra att principen om armslängds avstånd till granskande journalistik upprätthålls.

Fria och självständiga medier som kan belysa frågor ur olika perspektiv och bidra till information, kunskap, analys och fri opinionsbildning är av grundläggande betydelse i ett demokratiskt samhälle. Att stödja yttrandefrihet, mångfald och massmediernas oberoende är därför centrala mediepolitiska mål.

Sedan tidigare har regeringen aviserat att det finns anledning att analysera om de förordningar som ligger till grund för press- och mediestöden är ändamålsenligt utformade bland annat mot bakgrund av de föreskrifter som beslutats av Myndigheten för press, radio och tv.

De svenska mediegrundlagarna innehåller ett starkt skydd för mediernas oberoende bl.a. genom förbudet mot censur och andra hindrande åtgärder och principen om redaktionell självständighet. Det är principer som regeringen självklart respekterar och värnar, och som därför ska vara utgångspunkten för alla kontakter mellan Regeringskansliet och medieföreträdare.

Stockholm den 8 september 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.