Regeringens relation till den svenska modellen

Skriftlig fråga 2023/24:249 av Sofie Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-13
Överlämnad
2023-11-14
Anmäld
2023-11-15
Svarsdatum
2023-11-22
Sista svarsdatum
2023-11-22
Besvarad
2023-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Den svenska modellen tjänar Sverige och svensk arbetsmarknad väl. Det gäller både löntagare och arbetsgivare. Att parterna tecknar kollektivavtal leder till en stabilare arbetsmarknad men också till konkurrens på lika villkor. Man ska inte konkurrera genom att dumpa löner och försämra arbetsvillkor utan genom att göra bra produkter eller erbjuda bra tjänster. Vi gör det på vårt svenska vis, vilket leder till färre konflikter och tryggare villkor.

Med anledning av den senaste tidens strejk på Tesla, som inte ännu respekterar vårt svenska sätt att agera på arbetsmarknaden, ställs detta på sin spets. Det är viktigt att tydligt stå upp för vår modell.

Nyligen uppmanade en av justitieministerns närmaste anställda till bildandet av en gul fackförening där de anställda inte garanteras löneökningar, pensionsinbetalningar eller försäkringar. Detta gjordes i ett numera borttaget inlägg på plattformen X. Vidare resonemang i den riktningen finns i skrivande stund kvar.

Gula fackföreningar är en typ av organisation som används för att uttryckligen försvåra löntagarnas inflytande och motverka strejker. Att uppmuntra till att teckna tomma kollektivavtal är att säga till löntagarna i Sverige att de inte förtjänar sjysta löner och villkor – detta i ett läge då kostnadskrisen slår mycket hårt mot vanligt folk. Det är också att säga till de seriösa arbetsgivarna att de förtjänar osund konkurrens.

Detta är mycket anmärkningsvärt och reser frågetecken.

Mot bakgrund av uttalanden från justitieministerns personal vill jag ställa en fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Står ministern och regeringen upp för den svenska modellen, och avser ministern i så fall att ta några generella initiativ för att tydliggöra detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:249 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

A2023/01534 Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:249 av Sofie Eriksson (S)
Regeringens relation till den svenska modellen

Sofie Eriksson har med anledning av en pågående konflikt på arbetsmarknaden frågat justitieministern om han och regeringen står upp för den svenska modellen, och om han i så fall avser att ta några generella initiativ för att tydliggöra detta. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor. Möjligheten för arbetsmarknadens parter att vidta stridsåtgärder är en grundläggande del av den svenska arbetsmarknadsmodellen och en rättighet som har skydd i regeringsformen. Regeringen stöder den svenska modellen.

Det pågår för närvarande en konflikt och jag noterar att Medlingsinstitutet har utsett en medlare i konflikten som fortsatt står till parternas förfogande.

Stockholm den 21 november 2023

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.