Till innehåll på sidan

regeringens position i striden om EU:s handelspolitiska behandling av Kina

Skriftlig fråga 2004/05:2025 av B Hamilton, Carl (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-09
Besvarad
2005-08-10
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 juli

Fråga 2004/05:2025

av Carl B Hamilton (fp) till näringsminister Thomas Östros om regeringens position i striden om EU:s handelspolitiska behandling av Kina

En strid mellan frihandlare och mera protektionistiska krafter har åter blossat upp inom EU. Denna gång gäller frågan om Kina av EU bör ges full status som "marknadsekonomi" i handelspolitiskt avseende. Det anser Storbritannien, men dessvärre inte EU-kommissionens ansvarige kommissionär Peter Mandelson. Den brittiske handelsministern säger bland annat: "We are talking to our partners in the EU about this at the moment." (se Financial Times den 5, 6 och 7 juli 2005).

Ryssland har redan av EU fått full status som marknadsekonomi, trots att landet inte ens kvalificerat sig som WTO-medlem ännu, det har blivit mer ekonomiskt auktoritärt, och sannolikt är dess marknadsekonomiskt styrda andel av BNP lägre än i dagens Kina. För frihandeln skulle status som full marknadsekonomi för Kina i praktiken innebära att väsentligt färre protektionistiska ingripanden mot Kina blir möjliga för EU att införa, främst så kallad anti-dumpning, jämfört med i dag. Det blir dessutom politiskt lättare för EU att bibehålla sitt vapenembargo på Kina om landet ges full status som marknadsekonomi.

Fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra Sveriges position i EU beträffande den kontroversiella frihandelsfrågan om att ge Kina full status som marknadsekonomi i handelspolitiskt avseende?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2025 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2004/05:2025 om regeringens position i striden om EU:s handelspolitiska behandling av Kina

Näringsminister Thomas Östros

Carl B Hamilton har frågat mig vad jag avser att göra för att klargöra Sveriges position i EU beträffande frågan om att ge Kina marknadsekonomisk status i handelspolitiskt avseende.

Regeringens hållning är att varje land ska behandlas för sig i frågan om marknadsekonomisk status. EU:s tillerkännande av marknadsekonomisk status begränsas till antidumpningssammanhang, det vill säga när EU tillerkänner ett land marknadsekonomisk status innebär det att prisläget i landets hemmamarknad räknas som utgångspunkt vid bedömning av om dumpning förekommer eller ej.

Det är regeringens förhoppning att EU ska få förutsättningar att tillerkänna Kina marknadsekonomisk status. I pågående diskussioner med övriga medlemsstater verkar Sverige för att Europeiska kommissionen och EU:s ordförandeskap samt Kina skyndsamt samarbetar för att möjliggöra framsteg i frågan inför det kommande toppmötet mellan EU och Kina i september 2005.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.