Regeringens möte med techjättarna

Skriftlig fråga 2020/21:2683 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-28
Överlämnad
2021-04-28
Anmäld
2021-04-29
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Jag har tidigare ställt frågor till olika statsråd med anledning av techjättarnas godtyckliga censurerande av personer och åsikter. Detta har lättvindigt viftats bort av samtliga tillfrågade statsråd, vilket förmodligen beror på att det varit politiska motståndare som censurerats.

Man har från den svenska regeringens sida inte varit intresserade av att skydda och säkra vår grundlagsskyddade yttrandefrihet mot dessa techjättar som numera styr vad folk får säga och inte säga via sina plattformar där de utövar ett slags oligopol.

Men, precis som jag i olika sammanhang varnat för, nu kommer fler att drabbas av inskränkningarna i yttrandefriheten. Det började med de konservativa och högern, men nu börjar även vänstern att drabbas.

På söndagskvällen stängdes journalisten Lisa Bjurwalds Twitterkonto plötsligt ned, och de som går in på profilen möts av en varning.

”Varning: Det här kontot är tillfälligt begränsat” är meddelandet som möter den som försöker gå in på Lisa Bjurwalds konto, vilket ska bero på att ”det har förekommit ovanlig aktivitet från det här kontot”.

”Fullständigt clueless tyvärr”, meddelar Bjurwald tidningen Samnytt angående orsaken till avstängningen.

Lisa Bjurwald har på senare tid profilerat sig som en kritiker av regeringens coronahantering. Hon har även varit kritisk mot svenska medier för uthängningen av Mewasgruppen.

Utrikesministern har tidigare i utrikesdeklarationen meddelat att regeringen ämnar ha möte med techjättarna under våren. Om mötet redan ägt rum känner jag inte till då inget har rapporterats ifrån något sådant.

Men i ett svar på en fråga skriver utrikesministern följande:

”Som jag nämnde i utrikesdeklarationen i riksdagen den 24 februari avser detta en inbjudan från regeringen till dialog med plattformsföretagen om demokrati på internet. Jag kommer stå värd tillsammans med statsråden Amanda Lind och Anders Ygeman. Vi förstår att det finns ett stort intresse för frågorna och hoppas att alla som är intresserade ska kunna lyssna in på samtalet.

Dialogen är tänkt att fokusera på hur vi tillsammans med företagen och civilsamhället kan stärka demokratin och värna mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefriheten, på internet.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Har mötet med techjättarna ägt rum och vad framkom i sådana fall, och avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av den senaste censureringen av en svensk journalist?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2683 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

I2021/01311 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2683 av Björn Söder (SD)
Regeringens möte med techjättarna

Björn Söder har frågat mig om mötet med techjättarna ägt rum och vad som framkom i sådana fall, och om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av den senaste censureringen av en svensk journalist.

Den digitala utvecklingen har stärkt möjligheterna för enskilda att delta i den allmänna debatten och sociala medier utgör allt viktigare forum för samtal. Samtidigt behöver vi beakta att sociala medieföretag är privata aktörer och att den enskildes användning av de stora internetplattformarnas tjänster är föremål för de användarvillkor som den enskilde accepterat för att kunna nyttja tjänsten. I det fall det inte rör sig om olagligt innehåll, är det med andra ord alltså tal om en civilrättslig (avtalsrättslig) fråga mellan den enskilde och den som driver plattformen. Privata aktörer har en grundläggande frihet att själva ställa upp villkoren för vad som ska gälla för användningen av deras tjänster, men det är givetvis viktigt att villkoren är tydliga och tillämpas objektivt, aktsamt och proportionerligt.

Användare som får innehåll borttaget eller blockerat bör dock få reda på grunderna för detta, något som också föreslås i EU-kommissionens förslag om en ny förordning om en inre marknad för digitala tjänster, KOM 2020:825. Förslaget som nu förhandlas innebär också att det införs regler om formerna för och plattformarnas hantering av anmälningar av olagligt innehåll. Det föreslås även att internetplattformarna ska åläggas att utforma ett system för överprövning för den vars innehåll blir föremål för åtgärder. Detta innebär en rättssäkerhetsgaranti för den enskilde.

Mötet som Björn Söder frågar om har inte ägt rum. Jag har däremot i flera andra sammanhang haft möten med intressenter, både privata och offentliga. Under februari månad hölls ett EU-sakråd avseende det nämnda förslaget. En bred skara aktörer, varav några av de globala aktörerna, deltog i diskussionerna rörande förslagets olika delar. Mötet fokuserade på demokratiaspekter i förslaget. Med utgångspunkt i bland annat vad som framkommit vid dessa möten, vill regeringen verka för att förslaget ska omfatta enbart uppenbart olagligt innehåll när berörda aktörer gör innehållsbedömningar. På så vis avser regeringen stärka skyddet för yttrandefriheten och minska risken för s.k. överborttagning.

Stockholm den 5 maj 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.