Regeringens jämställdhetsambitioner

Skriftlig fråga 2016/17:274 av Erik Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-31
Överlämnad
2016-11-03
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-09
Sista svarsdatum
2016-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

I samband statsministerns besök i Saudiarabien nyligen fälldes uttalanden som gör att det går att ifrågasätta den uttalat feministiska regeringens jämställdhetsambitioner såväl internationellt som på hemmaplan.

Saudiarabien är som bekant för de allra flesta ett gravt ojämställt land där kvinnor måste ha en manlig förmyndare. Där kvinnor till exempel inte tillåts köra bil. Där kvinnor inte får vistas offentligt utan heltäckande slöja. Där kvinnor inte får arbeta utan tillstånd från en man.

Kvinnors andel av arbetsstyrkan i Saudiarabien är 13 procent, enligt Utrikespolitiska institutet, som vidare skriver att migrantarbetare i Saudiarabien lever under hårda villkor och ibland slavliknande förhållanden. Hundratusentals kvinnor som arbetar som hembiträden är särskilt utsatta. Tidigare omfattades de inte av arbetsrättsliga regler. Sedan 2013 har de dock formellt rätt till max 15 timmars arbetstid per dag, sex dagars arbetsvecka och en månads semester vartannat år.

När statsministern fick chansen att kommentera situationen för kvinnor på saudiarabisk arbetsmarknad sa han: Det är klart att det finns, liksom hemma i Sverige, hinder för kvinnor. Bristande fungerande äldreomsorg gör att kvinnor går ner till deltid och slutar arbeta också i Sverige. Det finns på båda sidor hinder för kvinnors deltagande. Men det måste respektive land ta i med. 

Jämförelsen är häpnadsväckande och skickar fel signaler. Om inte statsministern fullt ut kan se jämställdhetsutmaningarna i Saudiarabien, hur ska regeringen då kunna ta tag i de jämställdhetsproblem vi har här hemma – i ett land som ligger i framkant i världen när det gäller jämställdhet men som fortfarande har stora problem att brottas med? Och då tänker jag inte minst på utrikes födda kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, som i dag är alltför lågt.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Åsa Regnér:

 

Delar statsrådet statsministerns bild av att utmaningarna på saudiarabisk och svensk arbetsmarknad är snarlika när det kommer till jämställdhet på arbetsmarknaden, och vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att öka utrikes födda kvinnors deltagande på svensk arbetsmarknad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:274 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/02092/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:274 av Erik Andersson (M) Regeringens jämställdhetsambitioner

Erik Andersson har frågat barn-, äldre- och jämställdhetsministern om statsrådet delar statsministerns bild av att utmaningarna på saudiarabisk och svensk arbetsmarknad är snarlika när det kommer till jämställdhet på arbetsmarknaden, och vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att öka utrikes födda kvinnors deltagande på svensk arbetsmarknad.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den saudiarabiska arbetsmarknaden skiljer sig på avgörande sätt från den svenska, särskilt när det gäller kvinnors ställning.

I Sverige är jämställdhetsintegrering en grundläggande förutsättning för genomförandet av en feministisk politik. Sysselsättningen är lägre för kvinnor än för män, såväl bland utrikes födda som bland inrikes födda. Att öka sysselsättningen bland kvinnor, oavsett var de är födda, är en jämställdhetsutmaning.

Regeringen har gett 59 myndigheter och en organisation ett särskilt regeringsuppdrag att integrera ett jämställdhetsperspektiv i all sin verksamhet, en av dessa myndigheter är Arbetsförmedlingen. Inom Regeringskansliet bedrivs ett intensifierat arbete med att jämställdhetsintegrera centrala beslutsprocesser vid alla departement. Regeringen avser även att inrätta en jämställdhetsmyndighet. Myndigheten ska bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. En särskild utredare fick i februari 2016 i uppdrag att se över föräldraförsäkringen och föreslå åtgärder för att försäkringen i högre grad än i dag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden och ett jämställt föräldraskap.

Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor ska öka. Regeringen tillsatte därför utredningen om en modern föräldraförsäkring. Den 28 oktober 2016 lämnade utredningen förslag om begränsning av rätten till föräldrapenning för barn över två år som kommer till Sverige. Möjligheten för kommuner att bevilja nya vårdnadsbidrag upphörde från och med den 1 februari 2016.

Sedan regeringen tillträdde har 120 000 fler personer ett jobb. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar. Fler än hälften av de nyanställda är kvinnor. Fler än hälften är utrikes födda.

Andelen som går till arbete eller utbildning efter avslutad etableringsplan har ökat, men är fortfarande på för låg nivå. Regeringen vill förenkla och effektivisera etableringsuppdraget. En departementskrivelse har remitterats med förslag på reformer i etableringsuppdraget. Regeringen har också aviserat flera insatser för bland annat personer med kort utbildning i budgetpropositionen för 2017.

Stockholm den 9 november 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.