Till innehåll på sidan

Regeringens feministiska utrikespolitik och Wikipediasatsning

Skriftlig fråga 2017/18:980 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-07
Överlämnad
2018-03-08
Anmäld
2018-03-09
Svarsdatum
2018-03-14
Sista svarsdatum
2018-03-14
Besvarad
2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag uppmärksammar vi runt om i världen att det är den internationella kvinnodagen.  Det är en oerhört viktig dag; diskriminering och våld mot kvinnor förekommer i hela världen, och på många håll går utvecklingen åt fel håll.

I årets utrikesdeklaration konstaterade utrikesminister Margot Wallström att det finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor på Wikipedia, och som en följd av detta lanserades den stora feministaktionen Edit history. I dag anordnar Utrikesdepartementet och ett femtiotal ambassader världen över skrivarstugor för att tillsammans öka antalet artiklar om och av kvinnor på Wikipedia.

Vi lever fortfarande i en värld där de globala utmaningarna är enorma, och kampanjer måste kunna visa på resultat. Kvinnor som världen över lider under fattigdom och förtryck förtjänar mer än symbolhandlingar. Att aktivt påverka att artiklar publiceras med ett bestämt innehåll kan inte ses som helt oproblematiskt.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Med vilka medel finansieras skrivarstugorna, och vad anser ministern att detta kommer att betyda för världens kvinnor? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:980 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

T

ill riksdagen


Svar på fråga 2017/18:980 av Sofia Damm (KD)
Regeringens feministiska utrikespolitik och Wikipediasatsning

Sofia Damm har frågat mig om vad jag tror att WikiGap-satsningen kommer att betyda för världens kvinnor och med vilka medel skrivstugorna finansieras.

För drygt tre år sedan lanserade vi den feministiska utrikespolitiken. Skälet att det behövs är enkelt: Över hela världen är kvinnor och flickor förbisedda vad gäller rättigheter, representation och resurser. Den feministiska utrikespolitiken är prioriterad verksamhet för utrikesförvaltningen. Som exempel på insatser kan nämnas vårt kvinnliga medlingsnätverk som verkar i länder som Syrien, Afghanistan och Ukraina; ett fokus på jämställdhet i FN:s säkerhetsråd, samt ökat stöd till kvinnor och flickors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Våra ambassader världen över arrangerar seminarier, utställningar och väcker debatt om jämställdhet i sina värdländer.

Wikipedia, världens största uppslagsverk, är långt ifrån jämställt. Åtta av tio personbiografier handlar om män och nio av tio skribenter på Wikipedia är män. Det globala WikiGap-initiativet är ett av ett stort antal exempel på konkreta insatser för att skapa mer jämställda samhällen.

De skrivarstugor som vi arrangerat i Stockholm och på över 50 utlandsmyndigheter har gett frivilliga aktörer en möjlighet att bidra till att öka representationen av kvinnor på Wikipedia. Denna satsning har fått stort internationellt genomslag. En första och icke heltäckande resultatsammanställning visar att över 2000 artiklar om kvinnor har redigerats av nära 500 skribenter den 8 mars.

WikiGap finansieras inom ramen för utrikesförvaltningens ordinarie budget. Medel har använts till att ta fram en manual för genomförande av WikiGap-event, kommunikationsmaterial samt logistiska kostnader kopplade till de lokala evenemangen. Det är en blygsam investering som ger stor utdelning, både vad gäller konkreta resultat genom ökad representation av kvinnor och genom att synliggöra kvinnors roll i samhället och deras bidrag till dess olika delar såsom vetenskap, politik, kultur och fredsprocesser.

Till sist vill jag tydliggöra att det inte är regeringen, UD-tjänstemän eller ambassadpersonal som skriver artiklarna. Det gör de inbjudna deltagarna, med stöd av frivilliga från Wikimedia och eventuella lokala samarbetspartners.

Stockholm den 14 mars 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.