Till innehåll på sidan

Regeringens åtgärder med anledning av Postuppropet

Skriftlig fråga 2014/15:232 av Emma Wallrup (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-16
Överlämnad
2015-02-17
Anmäld
2015-02-18
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Fackförbundet Seko har nyligen överlämnat drygt 13 500 namnunderskrifter från anställda inom Postnord till såväl trafikutskottets ordförande som Postnords ledning. Namninsamlingen är en del av det så kallade Postuppropet, där Seko driver krav på dels bättre arbetsvillkor för de anställda på Postnord, dels förändrade villkor för Postnord.

Seko riktar fyra konkreta krav gentemot regering och riksdag. För det första vill man att det skapas en bättre balans mellan ekonomiska krav och servicemål i syfte att ge Postnord bättre förutsättningar. För det andra vill man ha en ny postlag som inte missgynnar det företag som utför samhällsuppdraget, det vill säga Postnord. En sådan lag måste också säkra god postservice för hela landet. För det tredje vill man att staten, i egenskap av ägare, ska ställa krav på att Postnord garanterar goda arbetsförhållanden och sjysta villkor för såväl anställda i företaget som anställda hos underleverantörer. För det fjärde vill man att hotet om börsintroduktion undanröjs definitivt och slutgiltigt.

Vänsterpartiet delar Sekos uppfattning och anser att regeringen bör agera i linje med de krav som framförs i Postuppropet. Mot bakgrund av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Tänker närings- och innovationsministern verka för att regeringen ska lämna förslag som tillmötesgår Sekos krav?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:232 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister

Dnr N2015/1664/SB

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:232 av Emma Wallrup (V) Regeringens åtgärder med anledning av Postuppropet

Emma Wallrup har frågat mig om jag tänker verka för att regeringen ska lämna förslag som tillmötesgår Sekos krav avseende bl.a. en bättre balans mellan ekonomiska krav och servicemål, en ny postlag som inte missgynnar det företag som utför samhällsuppdraget, att PostNord garanterar goda arbetsförhållanden och schysta villkor samt att hotet om börsintroduktion undanröjs.

Bakgrunden är att fackförbundet Seko, som en del i det s.k. Postuppropet, nyligen har överlämnat drygt 13 500 namnunderskrifter från anställda inom PostNord till såväl trafikutskottets ordförande som PostNords ledning.

PostNord är ansvarig för den samhällsomfattande posttjänsten som bl.a. innebär att det ska finnas en posttjänst i hela landet av god kvalitet. PostNord har under de senaste åren bedrivit ett omfattande arbete för att ställa om sin verksamhet eftersom brevvolymerna har sjunkit kraftigt bl.a. till följd av den ökade digitaliseringen. Detta arbete har bl.a. inneburit att PostNord har genomfört stora omstruktureringar i verksamheten, vilket har medfört nedskärningar bland personalen.

Den framtida utvecklingen av postmarknaden påverkas, utöver digitaliseringen, även av konjunkturutvecklingen i stort, den samhällsomfattande posttjänstens utformning och innehåll, konkurrenssituationen på postmarknaden, utvecklingen inom e-

handelsmarknaden samt av andra faktorer i Sverige och omvärlden.

För att säkerställa att det fortsatt kommer att finnas en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov, aviserade regeringen i budgetpropositionen för 2015 att tillsätta en utredning för att göra en allmän översyn av postlagstiftningen.

PostNord lyder under samma lagar och regler som privatägda aktiebolag exempelvis avseende arbetsmiljö och arbetsvillkor. Enligt statens ägarpolicy och riktlinjer för företag med statligt ägande ska bolag med statligt ägande agera långsiktigt, effektivt och lönsamt. De ska också agera föredömligt inom området hållbart företagande, vilket bl.a. innefattar arbetstagares villkor, och i övrigt agera på ett sätt så att de åtnjuter offentligt förtroende. Beslut om de aktuella åtgärderna har fattats av bolaget i syfte att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig verksamhet.

PostNord ägs sedan 2009 gemensamt av svenska och danska staten.

Det finns inget bemyndigande att avyttra den svenska statens aktier i PostNord AB varför frågan avseende en börsintroduktion inte är aktuell. Vad gäller bolagets ekonomiska mål har dessa fastställts av årsstämman 2014.

Stockholm den 25 februari 2015

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.